RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Kā finanšu plānošana var tev palīdzēt atļauties vairāk

Kā finanšu plānošana var tev palīdzēt atļauties vairāk
· 01.05.2019. 10:46

Praktiski padomi, kā plānot savas un savas ģimenes ikmēneša finanses.

 

Vai tu plāno savas un savas ģimenes ikmēneša finanses? Iespējams, tu plāno arī savas ilgtermiņa finanses lielākiem pirkumiem vai investīciju veikšanai?

 

Plānošana ir viena no noderīgākajām prasmēm visdažādākajās jomās, taču vislielākos ieguvumus plānošana un savu finanšu pārvaldība var nest tieši attiecībā uz naudu. Tavu nākotnes vajadzību apmierināšana un dzīves līmeņa uzlabošanās lielā mērā ir atkarīga no tavas rīcības un pieņemtajiem lēmumiem tieši šobrīd. Tāpēc ir īstais laiks uzsākt savu finanšu plānošanu, lai jau rīt tu varētu atļauties vairāk!

 

Plāno ilgtermiņa vajadzību apmierināšanai


Kādi ir tavi ilgtermiņa mērķi? Iegādāties dzīvokli vai zemi laukos vai pilnībā renovēt esošo mājokli? Iespējams, vēlies iegādāties nekustamo īpašumu, kuru piedāvāt ilgtermiņa vai īstermiņa īrei? Finanšu plānošana mājsaimniecībās visbiežāk tiek izmantota tieši ilgtermiņa ieceru īstenošanai. Proti, sekojam līdzi saviem ieņēmumiem un izdevumiem šodien, lai veidotu uzkrājumus un varētu atļauties vairāk nākotnē. Finanšu plānošana ilgtermiņa mērķu sasniegšanai palīdzēs definēt, kā konkrētu mērķi sasniegt. Turklāt to nav nepieciešams ierobežot tikai ar naudas ietaupīšanu uz īstermiņa vajadzību pamata - plānošana palīdzēs jums saskaņot savus šībrīža ienākumus ar nākotnes mērķiem. Iespējams, tu secināsi, ka ar šī brīža ikmēneša ienākumiem un izdevumiem tava mērķa īstenošana ir apgrūtināta un tev nepieciešams ne tikai pārskatīt ikdienas tēriņus, bet arī uzsākt veidot pasīvos ienākumus vai gūt ienākumus no jau piederoša īpašuma.

 

Īsteno īstermiņa vajadzībām

 

Ikmēneša ieņēmumu un izdevumu plānošana, lai veidotu uzkrājumus, nereti rezultējas dažādu īstermiņa nepieciešamību ierobežošanā. Taču to noteikti nevajag pieņemt kā normu, veidojot uzkrājumus, jo mērķa sasniegšana tiks ievērojami apgrūtināta. Finanšu plānošana īstermiņa vajadzību īstenošanai var palīdzēt ar prioritāšu definēšanu un brīvo līdzekļu pārdalīšanu. Mūsdienās finanšu plānošana iet roku rokā ar dažādiem mūsdienīgiem finanšu produktiem, kuri sniedz mums iespēju pārvaldīt savas finanses. Piemēram, dažādas finanšu plānošanas aplikācijas sniegs iespēju tev izanalizēt savus tērēšanas paradumus vai digitālie maciņi ļaus vienkopus veidot uzkrājumus vairākiem vienas mājsaimniecības locekļiem. Tāpat dažādi privātpersonu kreditēšanas pakalpojumi var palīdzēt īstenot īstermiņa vajadzības šodien, turpinot veidot uzkrājumus nākotnes iecerēm. Līdzsvarojot savas iespējas un vajadzības, naudas aizdevums var būt lielisks palīgs apgrozāmo naudas līdzekļu iegūšanai.

 

Izveido plānu un pieturies pie tā

 

Finanšu plānošanas uzsākšana ir pirmais solis pretī tavu ieceru īstenošanai. Taču pieturēšanās pie tā ir būtiskākais, lai mērķis arī tiktu īstenots. Lai sekotu līdzi sevis izvirzītajam mērķim, labākais padoms ir izveidot ģimenes budžetu, grupējot izmaksu kategorijas un piešķirot tām nelielu rezervi. Sadali savus ikmēneša ienākumus svarīgākajās izdevumu kategorijās, piemēram, īre, komunālie maksājumi, pārtika, veselība u.c., katrai no tām piešķirot nelielu rezervi.

 

Tādējādi neparedzētu izdevumu gadījumā tavs finanšu plāns neizgāzīsies un ļaus tev turpināt sekot izvirzītajam mērķim. Finanšu plānu īstenošanā ir svarīgi iesaistīt arī sev apkārtējos. Kopīga ģimenes budžeta veidošana var ne tikai palīdzēt atvieglot uzkrājumu veidošanas slogu no viena cilvēka uz vairākiem, bet arī labāk definēt izdevumu prioritātes. Atceries, ka tavi finanšu lēmumi ietekmē arī tavu ģimeni. Partnera un bērnu iesaistīšana finanšu plānošanā var tiem labāk palīdzēt saprast kā un kāpēc konkrētie lēmumi tiek pieņemti. Ja būsi atvērts par saviem plāniem, tava ģimene noteikti palīdzēs tev pieturēties pie tiem un ātrāk sasniegt izvirzīto mērķi!