RezervesDALAS24.lv

Sekss / Viņas par mums

Psihoterapeite Aina Poiša: „Latvijas vīriešiem jāmācās uztvert kritiku!”

Psihoterapeite Aina Poiša: „Latvijas vīriešiem jāmācās uztvert kritiku!”
Foto: LETA.
· 07.06.2012. 12:00

Kādēļ vīriešiem nekad guļamistabu nevajadzētu uztvert kā darbu, kas pienākas un ko sievietēm patiesībā nozīmē ziedu dāvināšana? KRUSTTEVS.COM atklāj psihoterapeite Aina Poiša.

 

- Kādēļ sievietēm patīk nobrieduši vīrieši?

 

Jo briedums signalizē drošību. Sajūtu, ka varu kā sieviete paļauties uz cilvēku. Nobriedis vīrietis ir arī apcirpis savu egoismu un māk labāk sadarboties ar otru.

 

- Kas, tavuprāt, ir laimīgu attiecību pamatā?

 

Galvenais, lai cilvēki justos labi. Ja viņi jūtas labi, tad varbūt to arī sauc, ka viņi ir laimīgi. Attiecībās jābūt savstarpējam respektam, ieinteresētībai un uzmanībai ik dienu, nevis tikai svētkos. Jābūt kopīgiem mērķiem un vērtību sistēmai.

 

- Kādēļ sievietēm vajag dāvināt puķes? Kas tajās ir tik īpašs?

 

Puķes ir kā dabas skaistuma simbols. Ja sieviete saņem dāvanā puķes, viņai liekas, ka arī viņa tiek izcelta kā skaistuma simbols. Viņa jūtas novērtēta un izcelta ar to, ka viņa atšķiras.

 

- Vai taisnība seksologu teiktajam, ka ar gadiem sieviešu seksualitāte palielinās?

 

Jā, jo sieviete atveras lēnām, gluži kā pumpurs. Savu seksualitāti viņa pieņem lēnām un pamazām. Pie seksuālās brīvības viņa arī nonāk lēnām un pamazām. Šī atvērtība un sevis pieņemšana dod rezultātu un sajūtas, ka viņa ir iekārojama. Viņa apzinās, ka viņai ir savas vajadzības, par kurām runāt un pastāvēt, lai baudītu, nevis izdabātu.

 

- Ko sievietes nesaprot vīriešos?

 

Ļoti daudz ko. Mums ir vieglāk pieņemt to, ka tas, kā es saprotu, ir pašsaprotami. Bet sievietēm un vīriešiem ir atšķirīgas uztveres. Nekad nesaprotam to, ko nepazīstam, tādēļ vīrietis ir jāiepazīst pamazām. Un arī tad – līdz galam otra ādā nevaram ielīst, vienmēr paliek kāds noslēpums.

 

- Ja tev būtu iespēja, ko mainītu latviešu vīriešos?

 

Atrotītu piedurknes un ķertos pie darba (smejas). Gribētu, lai vīrieši ir pietiekami inteliģenti un saprot, ka ir arī attiecību biolauks un sievietei ir sava pasaule, kuru atklāt. Lai vīrieši neizceļ savu patiesību kā vienīgo. To gribētu mainīt. Ir tik daudz latviešu vīriešu, kas ir paštaisni un ir pieņēmuši, ka ir izcili un nevainojami un ikreiz apvainojas, kad viņu virzienā tiek veltīta kāda kritiska piezīme, kas nemaz nav kritika. Tikai ieteikums – tu varbūt vari labāk, varbūt vari citādāk. Vīriešu pirmā sajūta šādā gadījumā ir, ka viņi tiek apšaubīti. Gribētos, lai vīriešiem ir lielāka atvērtība un viņi pārstāj domāt, ka ir neaizskarami.

 

- Ko vīrietim darīt, lai mainītu sliktu pirmo iespaidu?

 

Vispirms – sev atzīt, ka tev kā cilvēkam ir tiesības būt neveiklam, pieļaut kļūdas un atklāt arī savas ēnas puses. Tas ir ceļš uz sapratni. Tad var spert nākamo soli – veidot labāku iespaidu.

 

- Kas ir tās lietas, kuras vīrietim nevajadzētu darīt guļamistabā?

 

Skatīties televizoru, kārtot darba darīšanas vai pārvērst guļamistabu par mehāniskas darbības vietu ar sajūtu, ka gultā notiekošais ir kā darbs, kas pienākas. Gulta domāta tuvībai, intimitātei, patīkamām sarunām, nevis problēmu risināšanai. Tai vajadzētu būt videi, kurā tiekam pasargāti no ārējās pasaules ietekmēm. Videi, kurā abi esam viens otram.