RezervesDALAS24.lv

Sports / Basketbols

NBA pirmssezona: fakti un pārsteigumi

NBA pirmssezona: fakti un pārsteigumi
Foto: Yahoo.com.
Renārs Grāvītis · 28.10.2012. 22:27

Ir klāt 2012.gada oktobra beigas, kad pavisam tuvu savam regulārās sezonas startam ir Nacionālā Basketbola asociācija (NBA). Šajā starpsezonā ir gājis visai „karsti”, kas liecina par to, ka šī sezona varētu būt gana aizraujoša un notikumiem bagāta.

 

Rietumu konference

 

„Karstākā” šīs sezonas rietumu konferences komanda ir Losandželosas „Lakers” komanda, kas savu sastāvu pastiprināja ar „allstart” līmeņa spēlētājiem. Komandai pievienojās trīskārtējais „defensive player of the year” balvas ieguvējs Dvaits Hovards, kurš pēc „lielās mutes virināšanas” pameta Orlando „Magic” vienību un pārcēlās uz konkurētspējīgāku komandu. Otrs spēlētājs, kas izraisīja lielu šoku NBA sekotājiem, bija Stīva Neša pievienošanās kaliforniešiem. Visai loģisks gājiens no kanādieša puses, jo 38 gadu vecumā šāda kalibra spēlētājs vēl nav ieguvis nevienu gredzenu, ko būs iespējams izdarīt tagad.

 

Hjūstonas „Rockets” šodien parakstīja līgumu ar pagājušās sezonas labāko rezervistu Džeimsu Hārdenu. Šis darījums no Oklahomsitijas „Thunder” vienības puses liktos muļķīgs, taču Hārdens, bez šaubām, pieprasīja pārāk lielu naudas summu, ko Oklahoma nevēlējās maksāt, tāpēc likumsakarīgi maiņas rezultātā Hārdens nonāca „Rockets” vienības rindās.

Arī Ņujorkas „Knicks” nespēja atļauties paturēt Džeremiju Linu, jo Hjūstonas vienība piedāvāja pārāk „sālītu” summu, kā rezultātā pagājušās sezonas atklājums saspēles vadītāja postenī pārcēlās uz Hjūstonu.

 

Pagājušās sezonas neveiksminiece Ņuorleānas „Hornets” vienība noslēdza trīs gadu līgumu ar šī gada NBA „drafta” pirmo numuru Entoniju Deivisu. Šis ir ļoti būtisks darījums Ņuorleānas komandas kontekstā, jo izslēgšanas spēļu cienīga komanda pārvērtās par līgas pastarīti, tāpēc Ņuorleāna rīkojās visai adekvāti un centīsies būvēt komandu ap Deivisu, kas dažādu sakritību dēļ, pirms debijas NBA, 19 gadu vecumā ASV izlases sastāvā piedalījās Olimpiskajās spēlēs Londonā.

 

Iepriekšējais Filadelfijas „76ers” līderis Andrē Iguodala pievienojās Denveras „Nuggets” komandai. Filadelfija uz četriem gadiem pagarināja līgumu ar Džaveilu Makgī. Šī ir kārtējā komanda šajā starpsezonā, kura pagarina līgumus ar labiem spēlētājiem, lai arī sniegums iepriekš ir bijis gana produktīvs.

 

Līgas pastarīte Minesotas „Timberwolves” pēc brīvo aģentu tirgus atvēršanas rīkojās visai vienkārši, bet tajā pašā laikā gudri – 12.jūlijā komanda atlaida neveiksminieku Darko Miličiču, taču vasaras turpinājumā komandu pastiprināja divi Krievijas izlases spēlētāji – Eirolīgas spēlētājs Aleksejs Šveds un Andrejs Kiriļenko. Tagad komandas sastāvs ir visai iespaidīgs – vēl talkā nāks Kevins Lavs un Rikijs Rubio, kurš šo komandu izmainīja par 180 grādiem. Diemžēl Rubio trauma pagājušajā sezonā liedza Minesotai turpināt iesākto un spēlēt izslēgšanas spēlēs. Katrā gadījumā šajā starpsezonā ir izveidojusies vēl vien eiropeiska komanda, kas basketbolu padarīs tikai interesantāku.

 

Arī Losandželosas „Clippers” savu gados jauno sastāvu papildināja ar pieredzējušiem NBA spēlētājiem – Grantu Hilu, Roniju Turiafu un Metjū Bārnsu. Komandas sniegums ir ļoti labs, bet šogad meistarībai talkā nāks arī pieredze, kas komandas galvenos ieročus palīdzēs pienest jaunajiem.

 

Bez šaubām, ka bija vēl daudz un dažādi maiņas darījumi, taču rietumu konferencē šie bija svarīgākie. Nenoliedzami, ka šie maiņas darījumi lielākā vai mazākā mērā uzlaboja komandu kopējo sniegumu, taču starpsezonas spēles liek pieminēt dažus faktus, ka tā gluži nav, bet iespējams, regulārajā sezonā viss sagriezīsies pavisam otrādāk.

 

Šajā starpsezonā Minesotas „Timberwolves” sniegums ir ļoti labs – septiņās spēlēs izcīnītas piecas uzvaras (četras no tām mājās) un piedzīvoti vien divi zaudējumi. Denveras „Nuggets” neraksturīgi sev uzvarēja vien 42,9% no septiņām aizvadītajām spēlēm, turpretī pagājušajā sezonā komanda iespēja uzvarēt 57,6% gadījumos. Ar pagājušās pirmssezonas spēlēm būtu visai neobjektīvi salīdzināt, jo lokauta dēļ komandas aizvadīja maksimums divas spēles (deviņas komandas neaizvadīja pat nevienu spēli). Lielāko pārsteigumu sagādāja Goldensteitas „Warriors” vienība, kas no astoņām spēlēm uzvarēja sešās. Sanfrancisko komanda iepriekšējās četras sezonas ir aizvadījusi katastrofāli, kaut gan divus gadus komanda „uz papīra” izskatās visai solīdi. Iespējams šo gadu laikā ir nākusi pieredze. Komandas pamata centra spēlētājs Endrjū Boguts vēl nav ar šo komandu aizvadījis nevienu spēli, taču šāda kalibra spēlētājs komandas sniegumu varētu tikai uzlabot. Turpretī vislielāko fiasko piedzīvoja Losandželosas „Lakers” vienība, kas astoņās aizvadītajās spēlēs neuzvarēja ne reizi. Komanda, kurai NBA ģenerālmenedžeri paredz finālu pret Maiami „Heat”, pašlaik ir „izgāzusies”, taču regulārā sezona vēl ir priekšā, kuras laikā kalifornieši sevi pierādīs visaugstākajā līmenī.

 

 

Austrumu konference

 

Arī austrumu konferencē komandām ir gājis visai „karsti” – Bostonas „Celtics” pēc Reja Alena aiziešanas no komandas parakstīja līgumu ar Džeisonu Teriju, kas varētu aizvietot Alenu. Arī pieredzējušais Kevins Gārnets, jauniegūtais Brendons Bass un Kriss Vilkokss pagarināja līgumus ar „ķeltiem”. Neapšaubāmi, arī šogad Bostona būs liels spēks, kas cīnīsies par kausu. Katrā gadījumā „Celtics” ģenerālmenedžeris vēl uzticas iepriekšējiem vilcējspēkiem, kas spēj komandu noturēt augstākajā līmenī.

 

„Viskarstāk” austrumu konferencē šajā starpsezonā gāja Bruklinas „Nets” vienībai, kas šajā vasarā pārcēlās no Ņūdžersijas. Tai pievienojās Džošs Čildress, Džo Džonsons, Mirza Teletovičs, kā arī pagarināja līgumu uz pieciem gadiem ar Deronu Viljamsu, uz četriem gadiem ar Džeraldu Volesu un Brūku Lopezu. Iespaidīgi - ar pēdējiem četriem spēlētājiem līgumi tika noslēgti vienā dienā!

 

Arī Ņujorkas „Knicks” savu zvaigžņoto sastāvu papildināja visai zināmi NBA spēlētāji – komandā no Portlendas „Trailblazers” atgriezās Reimonds Feltons, pievienojās Džeisons Kids, Rašīds Voless un pagarināja līgumu ar J.R. Smitu. Lai arī prom aizgāja Džeremijs Lins, komandas sastāvs kļuvis tikai labāks, kas iespējams ļaus cīnīties par augstākiem mērķiem.

 

Arī Filadelfijas „76ers” papildināja sastāvu, kura maiņas rezultātā ieguva Endrjū Bainamu un Džeisonu Ričardsonu. Lai arī Filadelfija veica gandrīz 20 „manervrus” ar spēlētāju līgumiem, 100% drošību garantē tikai Endrjū Bainama pievienošanās no „Lakers” vienības.

 

Pēc pagājušās sezonas traumu nomocīto Čikāgas „Bulls” komandu papildināja labi rezerves spēlētāji – Marko Belinelli un Neits Robinsons. Ja Robinsons ir kā „kaķis maisā”, kuru mētā no komandas uz komandu ik gadu, tad Belinelli savu meistarību ir pierādījis. Lai arī itālis spēj būt pamata piecinieka spēlētājs, Čikāgā viņa loma varētu būt nedaudz savādāka.

 

Lai arī Maiami „Heat” komanda veica tikai septiņus darījumus, divi no tiem ir ļoti ievērojami – komandai pievienojās labākais līgas snaiperis tās vēsturē Rejs Alens un uzbrucējs Rašārds Luiss. Floridas komandai ar ārējo līniju gan nebija problēmas, taču šādu spēlētāju pievienošanās komandai par sliktu nenāks. Alens „Heat” piedāvājumam piekrita par mazāku summu, nekā piedāvāja Bostonas „Celtics”. Maiami pēc šāda darījuma kļuva vēl universālāka, lai gan tai pietrūkst īsta centra spēlētāja, kas spētu savākt atlēcošās bumbas, kas ir „Heat” lielākā problēma.

 

Lielākais regress, kuru piedzīvojusi komanda austrumu konferencē ir Orlando „Magic” vienība. Izskatās, ka Maiami komanda ir pārbūves procesa sākumā – no komandas aizgāja Dvaits Hovards, Džeisons Ričardsons, labākais līgas trīspunktu metējs pagājušajā sezonā Raiens Andersons. Arī ilggadējais treneris Stens van Gandijs atkāpās no amata, un komanda iecēla jaunu galveno treneri un asistentus.

 

Arī šie bija paši galvenie maiņas darījumi, ko veikušas austrumu konferences komandas, lai gan arī citas vienības iesaistījās spēlētāju līgumu slēgšanas procesā. Pēc šiem starpsezonas maiņas darījumiem var secināt, ka tie lielākoties ir apstiprinājušies – Orlando „Magic” spējusi uzvarēt vien divās spēlēs no astoņām, arī Šarlotes „Bobcats”, kura šajā vasarā nav noslēgusi nevienu līgumu un „pazaudēja” savu komandas līderi D.J. Augustīnu, apliecinot pastarītes statusu, zaudēja septiņās spēlēs un uzvarēja tikai vienā.

 

Daudzas komandas ir pastiprinājušās ar stipriem spēlētājiem, bet pirmssezonas mačos nerāda labāko sniegumu. Neapšaubāmi, tas nenozīmē, ka tā notiks regulārajā sezonā, tāpēc visi ar nepacietību gaida sezonas sākumu, jo ir parādījušies dažādi pārsteigumi.