RezervesDALAS24.lv

Sports / Basketbols

Ko paveica „VEF Rīga”?

Ko paveica „VEF Rīga”?
Foto: Vefriga.com.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 20.02.2013. 14:42

Latvijas basketbola klubs „VEF Rīga” vakar noslēdza savu dalību Eiropas kausā, taču nav pamata skumt, jo šī sezona latviešu klubam izvērtusies īpaši veiksmīga.

 

Diemžēl rūgtuma sajūta neizpalika, jo vakar izšķirošajā spēlē pret „Bilbao” vienību no Spānijas tika piedzīvots zaudējums. Jā! Iespēja iekļūt Eiropas kausa 1/8 finālā bija liela, taču še tev – kā allaž latvieši uzkāpa uz lielākā grābekļa, no kura izvairīties ir jau par vēlu…

 

Eiropas kausa regulāro turnīru „VEF Rīga” aizvadīja kā pa viļņiem. Pirmo spēli latvieši aizvadīja pret Vācijas TOP 4 komandu „Artland Dragons”, kurā vefieši svinēja uzvaru ar 82:72. Lielisku maču aizvadīja Dairis Bertāns, kurš guva 18 punktus, realizēdams divus no trim pustālajiem metieniem un četrus no septiņiem trīspunktu metieniem.

 

Pēc tam „VEF Rīga” izpildījumā sekoja trīs zaudējumi pēc kārtas – 80:89 pret „Le Mans” un divi zaudējumi pret „Triumph” vienību (84:91 un 77:82). Ja spēlē pret „Le Mans” rīdzinieki visas ceturtdaļas aizvadīja līdzīgi, tad abās spēlēs pret „Triumph” vefieši izgāzās vismaz vienā ceturtdaļā, kas lielā mērā izšķīra spēles likteni. Kaspars Bērziņš šajās spēlēs rādīja nestabilu sniegumu. Lai gan atlēcošo bumbu vākšana padevās, tad ar punktu gūšanu gāja kā pa kalniem un lejām. Rezumējot visas trīs spēles kopumā, komandas metienu precizitāte krasi atšķīrās – otrajā spēlē pret „Triumph” vienību „VEF Rīga” meta vien ar 42,1% metienu precizitāti, turpretī pretinieks ar 65,1% precizitāti. Trīspunktu metienu precizitāte šajā spēle „VEF Rīga” komandai bija 40%, turpretī pretiniekam vien 16,7%. Kopumā metienu precizitāti var izlīdzināt, taču izmesto metienu skaits pretiniekam ļāva uzvarēt spēli. Taču pats galvenais „VEF Rīga” komandas zaudējumu iemesls šajās spēlēs bija atlēcošās bumbas – visās trīs spēlēs vefieši savāca vismaz par septiņām bumbām mazāk nekā pretinieks.

 

Turpinājums regulārajā turnīrā sekoja bez zaudējumiem – atkal tika uzvarēta „Artland Dragons” komanda, bet pēdējā spēlē viesos sīvā cīņā tika pieveikta „Le Mans” vienība ar 69:67. Šajā spēlē atšķirībā no iepriekšējām trīs uzvarām viss bija gluži pretēji – aizsardzība strādāja augstākajā līmenī, un kā uzsvēra Ramūns Butauts, tad izcīnītās atlēcošās bumbas bija uzvaras atslēga. Pēc šīs spēles „VEF Rīga” iekļuva Eiropas kausa 1/16 finālā, kur pretī nāca „Valencia”, „Bilbao” un „Nymburk” komandas.

 

Šo turnīru „VEF Rīga” aizvadīja gluži pretēji regulārajam turnīram. Pirmo spēli vefieši aizvadīja pret „Valencia” komandu, kurai sīvā cīņā piekāpās ar 82:86. Šeit grūti būtu ko pārmest kādam, jo abas komandas pustālos metienus realizēja teju ar 60% precizitāti, trīspunktu metienu procents sasniedza teju 50%, taču izšķirošais komponents, kāpēc uzvarēja spāņi, bija soda metieni. „VEF Rīga” iemeta vien septiņus no 11 soda metieniem (63,6%), turpretī „Valencia” izdarīja teju divreiz vairāk soda metienus, realizējot 17 no 19 metieniem ar 89,5% precizitāti.

 

Nākošā spēle nesolījās būt vieglāka – atkal pretī spāņi, šoreiz „Bilbao” vienība. Izrādījās gluži pretēji. „VEF Rīga” sagrāva spāņus ar 99:76. Earls Roulends guva 30 punktus, vefieši pustālos, trīspunktu un soda metienu realizēja teju ar 65% precizitāti. Spāņiem nebija ko likt pretī, tādā veidā ļaujot vefiešiem uzsākt savu uzvaras gājienu.

 

Nākošās divas spēles tika aizvadītas pret grupas „pastarīti’ „Nymburk”. Pirmo spēli „VEF Rīga” aizvadīja viesos, kurā uzvarēja ar 85:80. Spēle bija grūta, ļoti līdzīga, taču veiksme bija rīdzinieku pusē. Otrajā spēlē latviešu klubs izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 81:59. Šajā spēlē „VEF Rīga” bija labāka teju visos rādītājos. Rīdzinieku rindās četri spēlētāji guva vismaz 10 punktus, ļaujot izcīnīt trešo uzvaru pēc kārtas un saglabāt pirmo vietu grupā.

 

Piekto spēli „VEF Rīga” aizvadīja atkal pret „Valencia”. Tika piedzīvots otrais zaudējums ar 96:103. Vefieši ļoti labi aizvadīja spēli, bija iekrāts 22 punktu pārsvars, metienu precizitāte no visām distancēm bija augstākajā līmenī, taču muļķīgas kļūdas pēdējā ceturtdaļā liedza izcīnīt uzvaru. Divas no tām pieļāva Earls Roulends, kuras arī izšķīra spēles likteni.

 

Pēdējā spēle sekoja pret spāņu „Bilbao” komandu. „VEF Rīga” komandai derēja tikai uzvara, taču tika piedzīvots sāpīgs zaudējums ar 65:76. Arī šajā spēlē „VEF Rīga” komanda bija vadībā, taču spēles beigās spāņi spēja lauzt spēles gaitu. Lai gan mūsējie bija nelielā vadībā, pretinieku realizētie soda metieni atņēma iespēju vefiešiem pacīnīties par uzvaru.

 

Noslēdzot turnīru, „VEF Rīga” komanda regulārajā turnīrā un 1/16 finālā izcīnīja trīs uzvaras un piedzīvoja trīs zaudējumus. Kāpēc minu šo faktu? Ja regulārajā turnīrā nespēlēja tik spēcīgas komandas, tad 1/16 finālā pretiniekos bija divas Spānijas ACB līgas komandas, par kuru līmeni nav jāšaubās – viena no spēcīgākajām basketbola līgām Eiropā. Ne velti „VEF Rīga” komanda fanu aprindās tika celta „debesīs”. Par skaistām acīm neviens neko nedos. Arī TOP 16 ir jāprot iekļūt!