RezervesDALAS24.lv

Sports / Basketbols

NBA izslēgšanas spēles: spraigas bezkompromisa cīņas tikai priekšā

NBA izslēgšanas spēles: spraigas bezkompromisa cīņas tikai priekšā
Foto: Evwg.blogspot.com.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 21.05.2013. 10:07

Pašlaik Nacionālajā Basketbola asociācijā (NBA) rit izslēgšanas spēļu konferenču fināli, kur rietumu konferencē tiekas Sanantonio „Spurs” pret Memfisas „Grizzlies”, taču austrumos – Maiami „Heat” un Indianas „Pacers” komandas.

 

„Spurs” un „Grizzlies” duelis

 

Sanantonio komanda konferences pusfinālā tikās ar Goldensteitas „Warriors” vienību, kas ir šī gada viens no lielākajiem pārsteigumiem – pirmkārt, jo Sanfrancisko komanda iekļuva pēdējo 19 gadu laikā otro reizi izslēgšanas spēlēs (Biedriņš abas reizes piedalījies šajos mačos). Otrkārt – konferences ¼ finālā tika uzvarēta Denveras „Nuggets” vienība, kurai mājas spēļu bilance regulārajā sezonā bija 38-3!!! Kā pagājušajā sezonā teica „Warriors” galvenais treneris Marks Džeksons, tad viņa komandai vajadzēja iekļūt izslēgšanas spēlēs jau pirmajā sezonā. Tas neizdevās, taču otrajā sezonā tika izveidota konkurēt spējīga komanda, kas spēj uzvarēt līgas līdervienības. Džeksona vārdi piepildījās gadu vēlāk – izveidojis teicamu komandu, kurai labs rezervistu soliņš, labi ārējās līnijas spēlētāji un garā gala līnija, izdevās iekļūt izslēgšanas spēlēs, paveicot nelielu brīnumu arī pleiofos.

 

„Spurs” vienībai negāja viegli pret „Warriors” komandu. Kas zina, kā būtu beigusies sērija, ja dueļa pirmajā spēlē Džinobili 2. papildlaikā nebūtu iemetis izšķirošo tālmetienu un „Warriors” būtu uzvarējuši. Kas būtu, ja būtu... Taču Marka Džeksona vadītā komanda pati vien bija vainīga – atstāt spēles izskaņā uz trīspunktu līnijas balto Kobi Braientu nebija prātīgākais lēmums. Kā solīja Ziemeļamerikas eksperti, tad Biedriņš laukumā izslēgšanas spēlēs būtu iznācis laukumā pret Memfisas „Grizzlies”, kurai labs garais gals, taču šāds pavērsiens izpalika. Latvietis pirmo reizi izslēgšanas spēlēs laukumā nāca pret „Spurs” vienību, aizvadot pāris minūtes laukumā. Labi, ka aizvadīja. Nevienam latvietim tas šosezon nav bijis pa spēkam, atskaitot Biedriņu. Jāuzslavē! Popovičš un Co. teicami izslēdza no spēles „Warriors” komandu. Karija sniegums pasliktinājās, kas bija lielākais iegansts, kāpēc „Spurs” uzvarēja. Kāpēc tā? Kā allaž, Karija potītes sāka neizturēt slodzi, sērijā pret „Spurs” tās tika mežģītas vairākas reizes, kas noteikti lika baidīties – attiecīgi arī sniegums pasliktinājās.

 

Ja „Spurs” vienības vieta konferences finālā nav pārsteigums – tad Memfisas „Grizzlies” gan. Komanda izslēdza Losandželosas „Clippers” un otrajā kārtā Oklahomsitijas „Thunder” vienību. Pagājušā gada finālistei trūka Rasela Vestbruka, kas guva traumu pirmajā kārtā. Grizzlies garā gala spēlētāji parādīja, kā jāspēlē aizsardzībā – teicami atbloķējot spēlētājus groza tuvumā, Marks Gazols veica precīzus pustālos metienus, kas centra spēlētājiem ir reta parādība, taču Ibaka un Pērkinss ar šādu pavērsienu netika galā. Durants sāka izdarīt spēles beigās pārgalvīgus metienus, bieži pieļāva kļūdas driblā, tika bloķēts izdarot metienus bezcerīgās situācijās (Rendolfs vairākas reizes bloķēja Durantu), Ibaka tika teicami neitralizēts, tāpēc Oklahomai nebija ko likt pretī - likumsakarīga uzvara sērijā „Grizzlies” komandai.

 

„Spurs” un „Grizzlies” duelis būs interesants. Ja būtu nepieciešams sauklis, tad – jaunība pret pieredzi rādīs meistarstiķus laukumā. Pirmajā spēlē Sanantonio sagrāva Memfisu ar 105:83. Šajā spēlē Grega Popoviča vadītajai komandai sakrita viss, kas varēja sakrist, tāpēc rezultāts likumsakarīgs. „Grizzlies” līderis Rendolfs meta ļoti neprecīzi, realizējot vien vienu no astoņiem metieniem. Kas būs tālāk, redzēs, taču skaidrs ir viens – šī būs ļoti sīva cīņa, jo komandu sastāvi ir ļoti sabalansēti.

 

„Heat” pret „Pacers” vienību

 

Šo komandu iekļūšana austrumu finālā nav brīnums. „Heat” dominance pret „Bucks” un „Bulls” bija gaidāma. Sērija pret Čikāgu tika uzvarēta ar 4-1, pirmo spēli uzvarot „Bulls” vienībai. Šī bija ļoti dīvaina sērija – Čikāgas basketbolisti spēlēja ļoti rupju basketbolu. Pareizi vien darīja, jo tā ir vienīgā iespēja, kā apstādināt „Heat” komandu. Kamēr Lebrons būs laukumā, tikmēr Maiami komandas visas vājās vietas būs aizsegtas. Kā uz naža asmens – līdz ko Džeimss nebūs laukumā, „Heat” komandai ies grūti. Čikāgai neizdevās iecerētais, taču vienu brīdi pēc uzvaras Čikāgā parādījās baumas, ka laukumā varētu doties Deriks Rouzs, kas traumu sadziedējis jau kopš marta. Tas nenotika, Robinsons joprojām spīdēja laukumā, taču nekā.

 

„Pacers” komanda izslēdza no cīņas pagājušā gada austrumu konferences finālisti Ņujorkas „Knicks” komandu. Ņujorka spēlēja haotisku basketbolu, Karmelo Entonijs uzņēmās pārāk lielu lomu, līdzīgi kā „Thunder” gadījumā tika pieļautas kļūdas, tāpēc uzvaras izpalika. Lielākoties Ņujorkas komandas uzbrukumu uzturēja trīs punktu metēji, taču „Pacers” ar šo komponenti tika viegli galā, dominējot visās pozīcijās.

 

Konferences fināls būs ļoti interesants, jo „Pacers” komanda jau pirms izslēgšanas spēlēm tika minēta kā galvenā kandidāte „Heat” neitralizēšanā. „Pacers” spēlē teicami aizsardzībā, Deividam Vestam būs jāiespringst aizsardzībā pret Džeimsu. Regulārās sezonas spēlēs šis duelis bija vērojams. Vests neitralizēja Lebronu cik bija pa spēkam – bija pielipis kā muša, taču Indianas komandai ar to būs par maz. Ir jākoncentrējas pēc iespējas vairāk uz pārējiem spēlētājiem – varbūt situācijas nav identiskas, jo „Heat” ir daudz labi citi spēlētāji, taču 2007. gada fināliste Klīvlendas „Cavaliers” komanda tika sagrauta ar taktiku – segt citus spēlētājus cieši, taču Lebronam nepievērst tik lielu uzmanību, kas arī izdevās. Viens spēlētājs komandu nevar uzvarēt. Šis būtu viens no variantiem, ko „Pacers” varētu pielietot. Otrs – līdzīgi kā Čikāgas spēlēja, pielietot agresīvu spēka spēli, kura ir nedaudz rupja. Tikai šādi „Heat” var izsist no līdzsvara. Būs grūti, jo „Heat” komanda ir maksimāli koncentrējusies – Kriss Bošs neierasti sev vāc daudz atlecošās bumbas. „Pacers” komandai būs problēmas, jo iepriekšējā sērija pret „Bulls” bija gana sīva – kas nozīmē, ka Maiami vienība ir iesilusi un pārsteigt viņus būs grūti. Kas svarīgi – ja iepriekšējā sērija nebūtu tik spraiga, tad Indianas komanda varētu parūpēties par pārsteigumu ar agresīvu basketbolu, taču šāds scenārijs izpaliek.

 

Kā notiks tālāk, grūti prognozēt. Abas sērijās komandas var izšaut jebkurā brīdī. „Heat” komandai ir labi priekšnoteikumi, lai uzvarētu „Pacers”, taču rietumu konferences duelī scenāriji var būt dažādi. Ceram uz interesantām cīņām, lai varētu mielot acis NBA svētkos.