RezervesDALAS24.lv

Sports / Basketbols

Lietas, kas jāuzlabo esošajiem NBA čempioniem sērijā pret Pacers

Lietas, kas jāuzlabo esošajiem NBA čempioniem sērijā pret Pacers
Foto: Bleacherreport.com.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 30.05.2013. 12:22

Šī gada Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēlēs atlikusi tikai viena sērija, kurā jānoskaidro otra fināliste – Maiami „Heat” un Indianas „Pacers” sērijas rezultāts pašlaik ir 2-2, taču pirmā NBA finālā iekļuvusī komanda Sanantonio „Spurs” ar 4-0 pieveica Memfisas „Grizzlies”. Pirmā pāra sērija risinās ilgāk, taču nedrīkst aizmirst, ka Popoviča un Holinsa komandas konferences finālu uzsāka dažas dienas ātrāk - pirmās divas spēles komandas bija jau aizvadījušas, kamēr otrs duelis tikai sākās. Šis fakts noteikti par labu nāks „Spurs” vienībai, jo vairāku dienu atpūta vienai no vecākajām NBA komandām (spēlētāju vecuma ziņā) noderēs. Kāpēc? Vidējais komandas vecuma ir 28 gadi, taču komandas līderi – Tims Dankans, Tonijs Pārkers un Manu Džinobili – ir sasnieguši jau 30 gadu robežu.

 

Salīdzinot metienu precizitāti no pustālās distances, Maiami „Heat” realizē metienus precīzāk nekā sāncense no Indianas – 47% pret 45,9%. Šī procentu starpība nav tik liela, taču atšķirībā no regulārās sezonas (49,6%) „Heat” komandas metienu precizitāte no pustālās distances ir kritusies par 2,6%, turpretī „Pacers” komandas (43,6%) regulārās sezonas precizitāte bija par 2,3% zemāka nekā izslēgšanas spēlēs. Tendence skaidra – „Pacers” metienu precizitāti ir uzlabojusi, turpretī „Heat” komanda nē.

 

Punktu gūšana ir ļāvusi Indianai nokļūt tur, kur komanda tagad ir – salīdzinot ar regulāro sezonu sērijā pret „Heat”, „Pacers” gūst vidēji par 3,8 punktiem vairāk – attiecīgi reg. sez. 94,7 punktus, taču pleiofos 98,5. Ir manāms kāpums. Indianas komandai tas ir liels pluss, jo vienība ir uz aizsardzību tendēta komanda, tāpēc vairāk punktu gūšana komandai nes pašlaik plūcamos laurus, noturot sērijā cienīgo 2-2. Maiami komandai ar punktu gūšanu veicas pretēji – šī komponente gājusi uz leju, taču tas saistīts ar „Pacers” organizēto aizsardzību. Likumsakarīgi - „Heat” vienībai jāuzlabo uzbrukums!

 

Maiami komandas vājākā vieta ir atlecošās bumbas, sērijā dominanci rādot Indianai – izslēgšanas spēlēs šajā duelī „Heat” vāc 34, bet „Pacers” 44 atlecošās bumbas vidēji spēlē. Tā ir milzīga starpība – Indianas komandai tiek dotas vēl 10 iespējas realizēt jaunu uzbrukumu. „Heat” šādās situācijās vairāk nogurst, ir jāizsargājas. Arī regulārajā sezonā komandai bija šāds trūkums, taču izslēgšanas spēlēs Kriss Bošs šajā statistikas ailē ir pielicis, tāpēc jācenšas tendenci turpināt, kas var būt izšķirošais punkts šajā duelī.

 

Kas interesanti – Maiami komandas viens no galvenajiem ieročiem (trīs punktu metieni) ir izšāvis visu pulveri. Salīdzinot ar regulāro sezonu, no tālās distances „Heat” metienu precizitāte ir nokritusies no 39,6% līdz 33,8%. Tas ir ļoti liels kritums, ņemot vērā, ka komandā ir visu laiku labākais līgas trīspunktu metējs Rejs Allens, Šeins Batjērs (regulārajā sezonā bija vairākas spēles, kurā tālmetienus realizēja teju ar 60% precizitāti), Maiks Millers un citi.

 

Šajos statistikas rādītājos „Heat” komandai ir kritumi. Skaidrojums meklējams komandu vēlmē uzveikt esošos čempionus, jo regulārajā sezonā spēles nebija tik nozīmīgas. Sērija pret „Bulls” pierādīja, ka ar rupju spēli Maiami nav iespējams izsist, tāpēc lielāka uzmanība ir jāpievērš aizsardzībai, neitralizējot pozicionālos uzbrukumus. Uzsveru tieši šo uzbrukumu veidu, jo Maiami komandas fāstbreikus (ātros uzbrukumus) apstādināt nevar neviens, tāpēc jau laicīgi Popovičam ir jāplāno, ko likt pretī, ja Lebrons un Co. nokļūs finālā.