RezervesDALAS24.lv

Sports / Basketbols

Kur nu, kurš ir labs...

Kur nu, kurš ir labs...
Foto: Acb.com.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 30.07.2013. 13:41

Pagājušajā sezonā Jānis Blūms no Spānijas pārcēlās uz kaimiņzemi – Lietuvas „Rytas” klubu. Taču vakar pienāca ziņa, ka latvietis turpmāk spēlēs Kazahstānas čempionvienībā „Astana”.

 

Divējādas sajūtas, jo...

 

Jānis, viens no labākajiem latviešu basketbolistiem, tiek mētāts no viena kluba uz otru. Dīvaini, taču kādas likumsakarības tam noteikti ir. Viena – Blūms Lietuvas klubā atgriezās no Spānijas – pasaules 2. labākā basketbola līga. Par spēlētāja kvalitātēm nevajadzētu šādā brīdī raizēties, taču lietuviešu klubs izvēlējās citas prioritātes un savu iespēju robežās veidot nedaudz citādāku komandu. Iespējams klubs gaidīja lielāku devumu no Jāņa. Aptuveni 20 pavadītajās minūtēs laukumā Blūma sniegums nebija labākais, taču ir viens „bet”. Latvijas izlases basketbolists ir īsts līderis ģērbtuvēs, un allaž ir rādījis labu piemēru treniņos. To uzsvēra arī Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainārs Bagatskis, ka Jānis jaunajiem treniņos ir īsts piemērs, un viņa azartiskums rada lielu motivāciju un konkurenci treniņos. Ko vairāk vēlēties? Patiesi – no Dieva mutes ļautiņu ausīs... Šāda tipa spēlētāji, kas spēj iedvesmot un ir ĻOTI labi laukumā, ir reti atrodami. Taču latviešiem ir šāds bāleliņš. Kāpēc lietuviešiem šādu spēlētāju nevajadzēja? Grūti teikt. Par Jāņa līdera dotībām un iegūto pieredzi karjeras laikā nav jāšaubās (31 gads).

 

Naudai sportā ir liela nozīme

 

Noteikti, ka Jāņa Blūma piedāvājums no Astanas kluba bija vilinošs. Par to liecina fakts, ka Blūms nepārcēlās uz VEF Rīga komandu. Šādas baumas virmoja apkārt, taču te viss bija skaidrs – Latviešu labākais basketbola klubs šādu preci nevarēja atļauties, tāpēc nāksies vien pirkt kaķi maisā. Kāpēc? VEF budžets ir aptuveni trīs miljoni Eiro, kas uz lielo komandu fona ir maziņš atspēriena punkts. Taču Kazahstānas vienības naudas iespējas ir milzīgas, ko Blūms šādā vecumā nevarēja laist garām. 31 gads basketbolā – ziedu laiki, taču ne uz ilgu laiku, domājot par finansiālo stāvokli nākošās desmitgades griezumā.

 

Lēmums ir pieņemts, kas ir patīkami izlases kontekstā

 

Noteikti Jānis bija iesprindzis, jo līgums vēl nebija parakstīts, taču sezonas sākums lēnām tuvojās. Lai gan Blūmam ar „Rytas” klubu bija divu gadu līgums, komandas no viņa pakalpojumiem būtu atteikusies. Un – kurš gan gribētu spēlēt komandā, kura tevi nevēlas. Tagad slogs ir nost, tāpēc var ar mierīgu sirdi gatavoties gaidāmajam Eiropas čempionātam Slovēnijā. Nereti šādi notikumi iespaido sniegumu pozitīvā ziņā. Latvijas izlases sakarā šāds scenārijs būtu jāvērtē ar dubultu uzviju, jo Blūms ir izlases atslēgas spēlētājs, kura ietekme ir milzīga.

 

Patīkami, ka Jānis joprojām spēlēs laba līmeņa klubā. Priecē arī tas, ka nopelnīs adekvātu summu par sniegtajiem pakalpojumiem. Vēl patīkamāk – no izlases Jānis nav atteicies. Izcili – mums ir spēlētājs, kas audzinājis basketbola izlasi pēc „Tagad vai nekad laikiem” un palīdz komandas veidošanas procesā joprojām. Jānovēl Blūmam veselību un veiksmi, kas sporta ir ārkārtīgi nepieciešama.