RezervesDALAS24.lv

Sports / Citi sporta veidi

Olimpieši gatavi startam un ne tikai

Olimpieši gatavi startam un ne tikai
Foto: No bmxlatvia.com.
Renārs Grāvītis · 19.07.2012. 10:05

Māris Štrombergs sportā izvairās no melnām zeķēm, Zigismunds Sirmais gatavs sagādāt jaunu sportisko sensāciju, bet Vadims Vasiļevskis pirms starta izmēģinās rituālus – tās ir dažas no lietām, ar kurām preses konferencē klajā nāca mūsu olimpieši.

 

Londonas olimpisko spēļu priekšvakarā olimpiskais čempions BMX Māris Štrombergs sarunā ar portālu KRUSTTEVS.COM atklāj, ka attiecībā uz gaidāmo startu sportiskie mērķi uzstādīti visaugstākie un fiziski sportists jūtas ļoti labi.

 

Kā svarīgāko faktoru pirms dalības Olimpiādē Štrombergs uzskata psiholoģisko gatavību, taču pagaidām satraukumu vēl nejūtot, jo līdz startam Londonā vēl ir kāds laiciņš atlicis. Sportists atzīst, ka patīkamāki laika apstākļi ir Kalifornijā, kur Štrombergs pavada lielāko daļu laika, toties trases labākas ir tepat, Latvijā.

 

„Mājās ir forši atbraukt pirms lieliem mačiem, bet, no sportiskā viedokļa skatoties, otrpus okeānam ir konkurenti, kas tevi dzen uz priekšu, arī svaru zāles ir labākas, kā arī daudzi citi sīkumi, kas nepieciešami, lai labāk sagatavotos,” stāsta sportists.

 

Jautāts par rituāliem pirms sacensībām, olimpiskais čempions teic, ka ievēro principu sacensībās un treniņos nebraukt ar melnām zeķēm, savukārt tetovējumi esot saistīti ar karjeru un ģimeni. „Tur ir daudzi sīki teicieni, kuri nākuši no dzīves grūtajiem brīžiem – piemēram, kad ir traumas. Tās ir lietas, kas pie manis ir palikušas un aizķērušās, un tādā veidā ir attēlotas uz rokas. Katrā gadījumā tam visam apakšā ir kāda doma,” par saviem greznojumiem stāsta Štrombergs.

 

Šķēpmetējs Zigismunds Sirmais, kuram gaidāmā būs pirmā Olimpiāde karjerā, atklāj, ka neliels uztraukums pirms ievērojamā notikuma ir, taču kopumā tas nav liels, un sajūta ir atbrīvota.

 

„Galu galā esmu izdarījis visu iespējamo un esmu sagatavojies maksimāli labi. Cerams, ka viss sanāks, un, ja viss sanāks, tad arī būs rezultāts,” par pašsajūtu pirms atbildīgā starta stāsta sportists, pieļaujot, ka gaidāmās olimpiskās spēles varētu kļūt par placdarmu jaunām sportiskajām sensācijām.

 

Z.Sirmais atzina, ka arī pirms sacensībām ievērojot noteiktus rituālus, tomēr izvēlējās tos paturēt noslēpumā.

 

Gaidāmās Olimpiādes sakarā vismaz pagaidām ar uztraukumu nav jācīnās arī šķēpmetējam Vadimam Vasiļevskim, tomēr sportists pieļauj, ka pirms aizlidošanas viss varot mainīties. Lai arī līdz šim atlēts nav piekopis nekādus pirmssacensību rituālus, Londonā iecerēts sekot dažiem ieteikumiem un pēc tam pavērot, kā tie ietekmējuši startu.

 

„Varbūt man tas palīdzēs un nākamreiz zināšu, ko darīt vai [kādu talismanu] ņemt līdzi. Šobrīd man tādu rituālu nav,” piebilst V.Vasiļevskis.