RezervesDALAS24.lv

Sports / Citi sporta veidi

Mārtiņš Pļaviņš: „Tikai 100% un vairāk!”

Mārtiņš Pļaviņš: „Tikai 100% un vairāk!”
Foto: Plavinssmedins.lv.
KRUSTTEVS.COM · 30.07.2012. 19:41

Arī otrs Latvijas pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš/Jānis Šmēdiņš olimpisko turnīru sāka ar uzvaru, saspringtā mačā ar 2:1 (19:21, 23:21, 15:12) pārspējot vāciešu Džonatanu Erdmanu/Kaju Matisiku, kas rangā bija augstāk par mūsējiem.

 

Pirms mūsējo mača centrālā korta smiltis mala divi citi E grupas pāri Shuils/Numerdors un Fanje/Ernandess. Un šis mačs vēlreiz apliecināja grupas sarežģītību. Jau tika prognozēts, ka te ir trīs spēcīgi pāri, bet arī ar Venecuēlas duetu nedrīkst nerēķināties. Pirmo setu oranžie ar grūtībām vinnēja (21:18), kaut bija arī iedzinējos. Bet otrajā dienvidamerikāņi bija vadībā pat ar 18:11. Un uzvarēja ar 21:17. Trešais sets sagaidīja lietu un tas sekmēja daudz fiziskāko holandiešu uzvaru. Taču tik un tā sarežģīja jau tā ne vienkāršo grupu.

 

Saspringtais mačs aizkavēja mūsējo cīņas sākumu un arī sagaidīja lietu. Bet šāds klimats ir labi pierasts gan latviešiem, gan vāciešiem. Arī spēles stils abiem pāriem ir līdzīgs. Baigie skaldītāji nav neviens.

 

Papildu garšu spēlei piedeva tiesneši, kas neprata saskaitīt punktus. It kā mūsējiem negribēja pieskaitīt, tomēr beigās viss atrisinājās. Tāpat kā spēlē kopumā, jo trešo setu Pļaviņš/Šmēdiņš nospēlēja pārliecinoši un jau bija iekarojuši publikas simpātijas.

 

Jānis Šmēdiņš garai sarunai nevarēja veltīt laiku, jo blakus jau bija mediķe, kas volejbolistu pavadīja uz dopinga kontrolei nepieciešamo procedūru.

 

„Sākām labi, taču pirmā seta beigās izlaidām spēli no rokām. Otrā beigas bija tikpat nervozas, taču ar labāku aizsardzību spējām noliekt pārsvaru savā pusē. Trešais sets jau bija mūsējais. Ar šo pāri cīņa vienmēr ir līdzīga un tieši mums biežāk izdevies uzvarēt. Te ir „dziļās” smiltis un pie tām ir jāpierod. Zinot, cik līdzīgs spēku samērs ir grupā, katrā setā jācīnās par katru punktu, kas būs ļoti svarīgs. Olimpiskajā debijā saviļņojums bija, bet, sākot spēli, tas ātri pārgāja. Ir pozitīvs publikas atbalsts. Sākām spēlēt lietū, kas nav nekas patīkams, bet, ja reiz uzvarējām, tad lietus arī mums palīdzēja.”

 

Toties Mārtiņš Pļaviņš varēja runāt vairāk un arī pēc tam vēl itin daudz fotografējas ar tiem, kas vēroja pludmales volejbolu.

 

„Mums bija pāris vājuma brīži – pirmā seta beigās man, otrajā vienubrīd viņi „noķēra” arī Jāni, taču tam tikām pāri. Mēs bijām labāki aizsardzībā. Te jau nav ko taupīties, jo ir viena spēle divās dienās. Pilnībā varbūt nevarējām spēlēt savu spēli. Neesam tādi fiziskie bliezēji, vairāk patīk pamānīt. Taču šajās smiltīs dziļāk iet kājas un māņu sitienus biežāk ceļ augšā. Vajadzēja šo to taktikā pamainīt un tas nostrādāja. Labi, ka otrajā setā beidza līt un iedeva sausas bumbas. Uzreiz varēja just. Es jau esmu pieradis, ka pretinieki „spiež” uz mani. Tas jāiztur. Varbūt uzņemšana ne vienmēr bija tik laba kā gribētos, jo nevarējām paātrināt spēli uzbrukumā. Taču kopumā bija labi.”

 

Tad jau sanāk, ka šis vācu pāris ir jūsu „klienti”?

 

Tas, ka biežāk uzvaram mēs, neko neizsaka. Kā var būt klienti, ja rangā ir augstāk par mums! Katra cīņa ir ļoti smaga un būtu nedaudz atlaiduši, viņi mūs tīri nomazgātu.

 

Vai karoga nešana atklāšanā neatņēma spēku?

 

Piedalīšanās atklāšanā noteikti bija tikai pluss. Kolosālas emocijas. Angļi bija ļoti rūpīgi visu pārdomājuši, nebija nīkšanas un viss ritēja raiti. Laika, lai sagatavotos mačam bija daudz, bet tās emocijas uzturēs adrenalīnu vēl ilgu laiku.

 

Kā ir spēlēt šeit, salīdzinot ar Pekinu?

 

Galvenā atšķirība ir tā, ka šeit tribīnēs ir mana ģimene. Pekinā bija pirmā reize un viss šķita lielāks. Taču īstenībā šeit tribīnes ir vēl plašākas, publikas ir vairāk. Mūsu lielo delegāciju varu saskatīt, bet citus tribīnēs atrast ir grūti.

 

Jūsējā grupa šeit izskatās viena no sarežģītākajām.

 

Tā arī ir. It kā vājākais duets venecuēlieši gandrīz vinnēja favorītus holandiešus. Te nevienā mačā nevarēs spēlēt ar 99% atdevi. Tikai 100% un vairāk!

 

Staroja arī pāra treneris Aigars Birzulis: „Čaļi izdarīja labu darbu, parādīja raksturu, nesalūza. Spēles otrajā daļā mazāk kļūdījās. Palīdzēja arī vācieši, kas ļoti daudz sakļūdījās servēs, atvieglojot mūsu dzīvi. Nenācās tērēt enerģiju, lai atspēlētos. Bet, kad vajadzēja, mūsējo to izdarīja kā nākas. Ir svarīgi turnīru sākt ar uzvaru.”

 

Materiāls publicēts sadarbībā ar Parsportu.lv