RezervesDALAS24.lv

Sports / Citi sporta veidi

Ekmanis: „Man bieži jautā, kur jūs ņemat šādus puišus?”

Ekmanis: „Man bieži jautā, kur jūs ņemat šādus puišus?”
Foto: Parsportu.lv.
KRUSTTEVS.COM · 04.03.2013. 12:23

Latvijas bobsleja un skeletona federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis intervijā parsportu.lv atskatījās uz aizvadīto sezonu un sniedza nelielu vīziju jau par nākamo gadu.

 

Kā vērtējat sezonu kopumā, izdevās labāk nekā cerēts?

 

Jā, sezona izdevās labāk nekā sākumā tika cerēts. Labi sakrita kārtis. Iepriekš daudz reizes sanāca palikt pavisam nedaudz aiz pjedestāla, tad tagad izdevās biežāk iekļūt trijniekā. Soču posms kompensēja iepriekšējās neveiksmes.

 

Skaidrs, ka starts ir mūsējo trumpis. Ar ko vēl esam spēcīgi?

 

Arī ar izcilu braukšanu. Ja par piemēru ņem pēdējo posmu Sočos, uzvarēt četriniekos Melbārdim izdevās tieši ar lielisku braukšanu. Vairākas reizes skatījāmies video atkārtojumu. Zubkovs pats „nokučierēja” smukas līnijas, viņš „sadega” pirms atbildīga starta. Oskars (Melbārdis) palaida bobu un uzķēra pareizo lidojumu. Savukārt mazais Osis (Ķibermanis) treniņos apsteidza visus, taču neizdevās tik labi braucieni mačos.

 

Ķibermanis šobrīd ir ticis pussoli priekšā Žaļimam uz otrā pilota vietu?

 

Šobrīd varbūt tā ir, taču arī Uģim (Žaļimam) nav tā pieredze vēl tik liela. Arī no viņa var sagaidīt strauju izaugsmi, kā tas sanāca Melbārdim un Ķibermanim, taču visiem jāturpina smagi strādāt, lai nepazaudētu sasniegto līmeni un turpinātu progresēt.

 

Jūs noteikti bieži uzrunā citu valstu bobsleja saimniecības pārstāvji un nākas klausīties uzslavas...

 

Man bieži jautā, kur jūs ņemat šādus puišus? Jāsaka, ka mums tiešām ir paveicies. Puiši nekurnēdami strādā. Mūsējie jau nemaz tik „nokačāti” neizskatās, daudz tiek strādāts uz elastību. Mūsu piloti ļoti ātri mācās. Ķibermanim tikai pāris reizes vajadzēja nobraukt no dāmu starta, līdz sākām viņu laist jau no vīru starta. Man šķiet, ka šo pāreju neviens nav veicis tik ātri kā mazais Osis. Ja paskatās uz abu Oskaru vecumu, viņi ir vēl tik jauni, ka var nobraukt 3 un pat 4 olimpiādes. Nebūtu mums Siguldā trase, tad mēs varētu iet tauriņus ķert, dibināt tauriņu ķeršanas federāciju (smejas).

 

Galvenajam trenerim Sandim Prūsim ir ļoti labi palīgi…

 

Jānis Ozols paveicis lielu darbu treniņos pie puišu fiziskās sagatavotības. Viņš ir izstrādājis jaunu iesildīšanās metodi, lai būtu tempa vingrinājumi, nevis lēna stiepšanās. Sezonas pirmajā pusē Olafs Kļaviņš brauca uz Eiropas kausa mačiem, bet sezonas turpinājumā pievienojās arī uz Pasaules kausu. Viņa kā trenera redzējums ar dzīvu aci ir pat vērtīgāks, nekā reizēm dod viedo analīze.

 

Ir pienākuši nedaudz labāki laiki, runājot par finansiālo nodrošinājumu?

 

Te ir jāsaka milzīgs paldies „Latvijas Valsts mežiem”, pateicoties viņiem izdevās iepirkt tehniku, bez kuras nekādus rezultātus mēs nevarētu uzrādīt. Kad 2008.g. sākās krīze, tad bija pilnīgs „vāks”. Palīgā nāca „Binders” un „Arčers”, jau ilgāku laiku mūs atbalsta „Latvijas Gāze”. Tagad situācija ir labāka. Jaunajiem sportistiem atlasēs gan atklāti sakām, ka bagāti bobslejā nekļūsiet, toties smagi strādājot, jūs atpazīs un cienīs. Uz ielas arvien biežāk nāk klāt svešinieki un saka lielu paldies par parādītajiem rezultātiem.

 

Kas 20-25 gadu laikā ir mainījies bobslejā, kad vēl brauca Ekmanis un Ķipurs?

 

Daudz lielāka konkurence. Kopā es šosezon saskaitīju 18 tiešām konkurētspējīgas ekipāžas. Praktiski nav iespējams prognozēt, kuram izdosies kāpt uz pjedestāla.

 

Domājot par Olimpiskajām spēlēm. Kā pa gadu izmainīsies Soču trase?

 

Varbūt par kādu sekundi tā kļūs ātrāka. Pašlaik izskatās, ka tas mums varētu nākt tikai par labu. Tas vajadzīgais lidojums ir noķerts. Mums olimpiādē mači paredzēti pēc kamaniņu braucējiem. Tie ir paši cimperlīgākie no renes šļūcējiem (smejas). Viņi būs ļoti prasīgi par ledus kvalitāti.

 

Jau jāsāk pamazām gatavoties nākamajai sezonai?

 

Tagad mums 9. martā ir svinīgs pasākums – „Ledus trašu zvaigznes un karaļi Siguldā”. Drīz pēc tam uzreiz rīkosim testus un atlasi. Vasarā ierasti trenējamies Ventspilī, taču ir plānā aizbraukt kaut kur uz augstkalnes apvidu. Jā, noteikti gribam redzēt treniņos arī vieglatlētus Ronaldu Arāju (sprints) un Edgaru Eriņu (daudzcīņa).

 

Materiāls publicēts sadarbībā ar Parsportu.lv