RezervesDALAS24.lv

Sports / Citi sporta veidi

Dopings ir neatņemama sporta sastāvdaļa…

Dopings ir neatņemama sporta sastāvdaļa…
Foto: News.com.au.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 16.07.2013. 12:04

Pirms divām dienām lasot ziņas pārņēma neliels šoks – par dopinga lietošanu pieķerti seši sprinteri, no kuriem pieci bija jamaikieši un viens amerikānis. Uzziņai – populārākie bija Asafa Pauels, Nesta Kārters, Taisons Gejs un sieviešu dzimuma pārstāve – Šerona Simsone.

 

Vieglatlētikā un sprintā šie ir skanīgi uzvārdi, taču labi priekšnoteikumi labākai augsnei rudzu laukam, ir piecu Jamaikas sportistu iesaistīšana šajā skandālā, ja to tā var nosaukt. Laikam jau, jo dopinga lietošana paredz sodu, kas liedz sportistam piedalīties konkrētās sacensībās vai vispār.

 

Šādi atgadījumi notiek pietiekami bieži, taču tik populāru sportistu birums dopinga pieķeršanā vienas dienas laikā nav bijis labu laiku. Iepriekšējais lielais dopinga skandāls bija Lensa Ārstronga pieķeršana aizliegto vielu lietošanā. Amerikānim tika atņemti septiņi (!!!) Tour de France tituli.

 

Pieķerto jamaikiešu daudzums lika aizdomāties, ka tas varēja būt arī Useins Bolts, taču nekā tamlīdzīga. Līdz šim sporta karalis medaļas ieguvis godīgā ceļā un cerams, ka tā būs arī turpmāk. Jāļauj vaļa fantāzijai – kas būtu, ja Bolts būtu pieķerts reizē ar šiem sportistiem? Sāktos spekulācijas, sporta karalis kristu, taču līdzjutēji šādus mājienus un notikumus nepiedotu.

 

Atgādinājumam – Asafa Pauels ir bijušais pasaules rekordists 100 m distancē, Taisons Gejs 2007. gadā kļuva par trīskārtēju pasaules čempionu 100, 200 un 4x100 metru distancēs. Amerikānim pieder otrais labākais rezultāts 100 m – 9.69 sekundes. Šie panākumi vien liecina, ka notikums ir pieminēšanas vērts un skandālu atcerēsies ilgi.

 

Sportisti publiskajā telpā jau atvainojušies, ka šāds starpgadījums ir noticis. Tolerance un iejūtība ir svarīga, taču pārdomāt nākas sportistu teiktās frāzes, ka viņi nav neko lietojuši un pār saviem vārdiem liek roku uz sirds. Ja Taisona Geja sakarā par to ir mazāk šaubu (ka kāds melo), tad jamaikiešu asinīs tika atrasta viena un tā pati viela. Šāds fakts pastiprina notikuma patiesības īstenību.

 

Žēl sportistu, jo lielākoties formas uzturēšanai un uzlabošanai ir noalgoti speciāli cilvēki, kas domā par cilvēka izturību (arī daudzām citām lietām), kā to uzlabot. Sportisti ir iemantojuši uzticību šiem cilvēkiem, tāpēc būtu grūti vainot tieši pieķertos, taču aizkulises parastie ļaudis tik vienkārši neuzzinās. Citējot Taisona Geja vārdus, ka viņš uzticējās konkrētiem cilvēkiem, taču tika pieķerts, sāk mākt bažas, ka skrējējs nemaz nav vainīgs. Bet, vai viņa teiktais ir patiesība? Tas varbūt spekulācijas, jo tik nopietnu lietu izvērst plašāk būtu neprāts, lai gan mediji jau to paspējuši izdarīt. Laiks rādīs, cik liela ažiotāža tiks piešķirta vienam no pēdējā laika necilākajiem notikumiem sportā, taču skaidrs ir viens – ir iezīmējušās tendences, kas pastiprina sportistu vainu, taču konkrētas likumsakarības vēl nav redzamas. Lai korekti skanētu – vaina viņiem tāpat jāuzņemas, taču ne vieni paši viņi lemj, kas jālieto vai nē, taču skaidrs – gala vārds un seku uzņemšanās jāpieņem sportistiem.