RezervesDALAS24.lv

Sports / Citi sporta veidi

Vasiļevska ēra beigusies?

Vasiļevska ēra beigusies?
Foto: Berlin.iaaf.org.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 15.08.2013. 11:57

Šodien Latvijas šķēpmetēji piedalās Maskavā notiekošajā pasaules čempionātā. Neierasti, taču šogad uz Krieviju devās vien trīs šķēpmetēji, taču maksimālais dalībnieku skaits no vienas valsts ir sekojošs – trīs vīrieši un tikpat sievietes.

 

Apstākļu sakritība un sniegums ļāva piedalīties vien pusei no maksimālā dalībnieku skaita, taču, vai tā ir skāde Latvijas šķēpmetēju virtuvei? Vasiļevskis divas reizes ir nesis Latvijas karogu Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Šādu godu latvietis ir izpelnījies, turklāt divās spēlēs pēc kārtas!!! Karjera Vadimam bijusi raiba – bijis pasaules šķēpmetēju elitē, kā arī piedzīvojis vairākus kritumus.

 

Šodien Vasiļevskis pasaules čempionāta ietvaros raidīja šķēpu 79.68 m attālumā. Ar šādu rezultātu latvietis ierindojās 15. vietā, taču kvalificēties varēja vien pirmie 12, taču normatīvs dalībai finālā bija 82.5 metri. To neizdevās realizēt, bet, kāpēc vērts minēt Vasiļevska neveiksmi? Tālajā 2005. gadā, pēc iegūtās sudraba medaļas Atēnu Olimpiskajās spēlēs 2004. gadā, latvietis pasaules čempionāta arī neiekļuva finālsacensībās, finišējot 16. vietā. Laikam vēsture atkārtojas, taču šoreiz apstākļi un virmojošie notikumi apkārt, ir pavisam citādāki. Pirms gada Vasiļevskis paziņoja, ka pēc Olimpiskajām spēlēm beigs sportista karjeru. Taču vēlāk sportists nolēma, ka turpinās trenēties. Kā uzsvēra Vasiļevskis, tad šogad sliktie rezultāti nav jāuztver nopietni – latvietis gatavojās galvenajam notikumam Maskavā, taču, diemžēl, atkal šķēps tika raidīts zem 80 metru robežas. Nomainījis treneri, ex. Olimpiskais vicečempions pauda cerības. Arī treneru maiņa lika domāt, ka nu tik būs. Žēl, taču Latvijas rekordistam sacensības nav izdevušās.

 

Vai tāpēc Vasiļevska ēra ir beigusies? Tendence ir, taču grūti spriest. Vēl 2007. un 2009. gada pasaules čempionātos Latvijas šķēpmetējs finišēja 4., taču nesenie rezultāti liecina, ka karjeras labākie gadi ir aizvadīti. 2010. gada Eiropas čempionātā latvietis palika pēdējā vietā, taču divus gadus vēlāk Vasiļevskim netika ieskaitīts neviens metiens, tāpēc sacensības beidzās priekšlaicīgi. Londonas Olimpiskajās spēlēs latvietis nekvalificējās finālam – šis gads tika gaidīts ar lielām cerībām, taču neviens no Latvijas šķēpmetējiem grandiozus rezultātus nesasniedza.

 

Ir pagājuši jau trīs gadi, kad Vasiļevski piemeklē likstas. Ir veikta operācija, notikusi treneru maiņa, kā arī apstākļi mainīti, taču rezultāti nav mainījušies. Iespējams, ka Vasiļevska ēra ir beigusies, taču nevajag mest akmeņus dārzā – sportists profesionālajā šķēpmetēju vidē ir jau vairāk nekā desmit gadus. Rezultāti ir bijuši izcili, ko vajadzētu arī novērtēt. Tāpēc jānovēl veiksmi turpmāk Latvijas rekordistam šķēpmešanā.