RezervesDALAS24.lv

Sports / Citi sporta veidi

Notiek Latvijas čempionāts paralimpiskajā iejādē, sportisti gatavojas starptautiskām cīņām

Notiek Latvijas čempionāts paralimpiskajā iejādē, sportisti gatavojas starptautiskām cīņām
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 17.02.2014. 11:47

Sestdien, 15. februārī, sporta centra Kleisti slēgtajā manēžā notika Latvijas Republikas čempionāts paralimpiskajā un speciālajā olimpiskajā iejādē. Labākos rezultātus sasniedza: programmā Team Test– Rihards Snikus ar Chadonnay (JSK Kriķi) 73,39%, Rihards Snikus ar Falko (JSK Telfas) 62,61%, Oskars Lukauskis ar Lebronu (z/s Tīraines staļļi) 60,87%; programmā Special OlympicAndris Mazurs ar Draugu (z/s Tīraines staļļi) 59,75%.

 

Darja Tihomirova, Latvijas Jātnieku federācijas Paralimpiskās jāšanas sekcijas vadītāja: – Visi sportisti nostartēja ļoti labi un savā sniegumā ir progresējuši. Biju noraizējusies par Riharda Snikus startu ar Chardonnay, ar kuru Rihards izcīnīja ceturto vietu 2012. gada Londonas paralimpiskajās spēlēs, jo viņi abi kopā ilgāku laiku nebija startējuši, bet tik un tā sportists sasniedza augstāku rezultātu nekā ar otro zirgu Falko. Savukārt Oskars Lukauskis pirmoreiz piedalījās sacensībās ar Lebronu, un rādīja labu sniegumu. Paldies zirgu īpašniekiem, kuri tos atvēlējuši paralimpiskās iejādes sportistiem: Edgaram Treibergam – Chardonnay īpašniekam, Olgai Šellerei – Falko, Irinai Andrusai – Lebrons un Annai Stafeckai – Vins. Šobrīd visi nopietni strādājam un ceram uz augstiem rezultātiem aprīlī, Francijā startējot kvalifikācijas turnīrā par iespējām cīnīties pasaules čempionātā. Savukārt augustā Francijā, Kaēnā notiks Pasaules Jāšanas sporta spēles, kurās ir iespējas startēt diviem mūsu paralimpiskās disciplīnas jātniekiem.

 

Kristīne Lisovska, Riharda Snikus trenere: – Trenējamies ar Rihardu un Chardonnay atkal kopš novembra divas reizes nedēļā. Tiek veikts nopietns darbs. Patīkami, ka Rihards neko nav aizmirsis no tā, ko veicām kopā pirms Londonas paralimpiskajām spēlēm, kad neilgu laiku pirms tām sāku strādāt ar sportistu. Šo laika periodu viņš ir strādājis kopā ar savu pirmo treneri Olgu Šelleri, un tagad ir vieglāk turpināt darbu, lai Rihards progresētu konkrētās iejādes niansēs, jo kopumā jāšanu viņš ir apguvis. Chardonnay startēja kā pulkstenis, taču viņš to nebūtu darījis, ja Rihards nespētu lieliski pieprasīt vajadzīgo tempu un soli. Sportists pilnveidojas, jo vairāk viņš jāj, daudz ko nosaka gribasspēks un vēlme strādāt.

 

Daiga Dadzīte, Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente: – Ar LJF vadību, Rihardu Snikus un zirga Chardonnay īpašnieku Edgaru Treibergu tikāmies novembrī, un tika nolemts, ka Rihards turpmāk trenēsies Kleistos treneres Kristīnes Lisovskas vadībā. Cik spēsim, tik atbalstīsim. Ir izveidojusies laba sadarbība gan ar LJF, gan pašu Rihardu, un ceru, ka viņš labi nostartēs pasaules čempionātā, lai iekļūtu pirmajā piecniekā savā grupā, kas ļautu kvalificēties jau nākamajām paralimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, Brazīlijā. Rihards ir ļoti progresējis un saistām ar viņu lielas cerības, turklāt tas noticis ne tikai jāšanas sporta izpratnē, – viņš audzis kā sportists, kļuvis nopietnāks, pats izsver to, ko darīt, un pats pieņem lēmumus. Prieks ir arī par Oskaru Lukauski, un, ja viņš turpinās iesākto, varēs pretendēt uz augstākiem rezultātiem starptautiskās sacīkstēs.

 

Rihards Snikus:Ar savu sniegumu kopumā esmu apmierināts! Ar Chardonnay izdarīju gandrīz visu, ko pats gribēju, kas attiecas uz Falko pirmo startu, tad to kopumā vērtēju kā labu, vienīgi noteikti dažas nianses varēju izpildīt labāk. Bet ir tāds labs teiciens: vienmēr var labāk nostartēt, kaut vai esi pirmais. Kas attiecas uz tālāko sadarbību ar abiem zirgiem, tad priekšā ir smags darbs tieši ar Falko, jo viņam ir ļoti laba perspektīva un lēnām jāgatavo to starptautiskajam startam. Falko kopumā ir ļoti laba soļu gaita un arī pats tas ar izskatu izceļ sevi. Attiecībā uz Chardonnay jāteic, ka arī ar to noteikti jāiegulda pienācīgs darbs, bet ne tik liels. Jāpieslīpē daži sīkumi, kas veido atzīmi. Uzskatu, ka arī pats esmu progresējis un pēc šīs dienas starta kopā ar treneriem visas kļūdiņas apskatīsimies un strādāsim pie tām. Uzskatu, ka ar abiem treneriem ar ļoti laba sadarbība! Katrai trenerei (Kristīnei un Olgai) ir sava trenēšanas metode, kas papildina vienu otru. Abas treneres ir profesionālas un arī viņām nāk pieredze klāt, trenējot mani.