RezervesDALAS24.lv

Sports / Futbols

EČ futbolā: par komandu izredzēm un ambīcijām

EČ futbolā: par komandu izredzēm un ambīcijām
Foto: No AFP/Scanpix.
Renārs Grāvītis · 06.06.2012. 08:15

Šogad notiks jau 14.UEFA rīkotais Eiropas čempionāts futbolā. Intrigas ap šo notikumu virmo teju katru dienu, padarot futbola svētkus vēl interesantākus vēl pirms paša turnīra sākuma. Šāda mēroga sacensības ir iekustinājušas bukmeikerus un fanus, tāpēc jau tagad tiek izteiktas dažnedažādākās prognozes, kurš tad varētu uzvarēt.

 

A grupa

 

No visām četrām Eiropas čempionāta grupām šī ir visneparedzamākā. Poļi netiek uzskatīti par favorītiem, bet mājas „sienu” atbalsts komandai būs kā 12.spēlētājs. Būtu naivi cerēt, ka Čehija, Krievija vai Grieķija uzvarēs visas grupu turnīra spēles un bez problēmām tiks tālāk. Taču nebūtu nosodījums teikt, ka Polija savās mājās spēs iekļūt nākamajā kārtā, izslēdzot it kā „vareno” Krievijas izlasi, Grieķiju vai Čehiju.

 

No šīs grupas izlasēm kā pēdējie Eiropas čempionu titulu izcīnījusi Grieķijas izlase, un tas notika 2004.gadā, kad čempionāts notika Portugālē un tajā piedalījās arī Latvijas izlase.

 

Kāpēc šī grupa ir tik līdzvērtīga? Polijas izlases sastāvs ir visai raibs ar ļoti jauniem spēlētājiem – septiņi spēlētāji ir jaunāki par 23 gadiem (divi no viņiem dzimuši 1992.gadā), toties septiņi spēlētāji ir no Bundeslīgas, divi – no Anglijas Premjerlīgas. Šīs futbola līgas komentārus neprasa, tāpēc var teikt, ka arī Polijas jaunais sastāvs spēs konkurēt. Iepriekšējo reizi Polija EČ spēlēja 2008.gadā, un šī būs tikai otrā reize komandas vēsturē, kad tā piedalīsies turnīrā. Mājiniekiem pieredzes šāda līmeņa sacensībās nav, taču panākumu gūšanā mājinieku atbalsts var nospēlēt lielu lomu.

 

Grieķija ir Grieķija. 2004.gadā tikai vairāku sakritību dēļ viņi spēja uzvarēt Eiropas čempionātā. Šīs izlases sastāvā spēlē 16 vietējo komandu futbolisti. Komandā ir tās ilggadējie līderi un Latvijas „kapracis” Teofanis Gekas un pussargs Kosts Kacarunis no „Panathinaikos”, kuri spēs sagādāt problēmas jebkurai komandai. Uzbrukums ir labā līmenī, un tas allaž varētu būt viņu galvenais trumpis.

 

Saistībā ar Čehiju uzreiz prātā nāk zelta paaudze, kad spēlēja Milans Barošs un Co. Polijas kaimiņvalstij pieredzes netrūkst – komandai šis būs jau astotais Eiropas čempionāts, bet uzvarēt izdevies tikai vienu reizi (1976.gadā). Čehijas trumpis ir šī gada Čempionu līgas uzvarētājs "Chelsea" sastāvā Petrs Čehs, kas aizvadīja teicamu sezonu. Par favorīti Čehija netiek uzskatīta, arī komandas sastāvs ir gana „vecs” – komandā spēlē astoņi spēlētāji, kuri ir vecāki par 30 gadiem. Iepriekšējā čempionātā viņi netika laukā no grupas, zaudējot Šveicei un Turcijai, kuras šogad turnīrā nepiedalās.

 

Krievijas valstsvienības situācija ir vēl interesantāka – Eiropas čempionāta titulu tā pēdējo reizi ieguvusi pirms vairāk kā 50 gadiem. Krievijas sastāvs „uz papīra” vienmēr ir bijis labs, bet ar sniegumu – „kā pa viļņiem”. Nebūs brīnums, ja komanda iekļūs pusfinālā, ko paveica 2008.gadā, kad ceturtdaļfinālā ar 3:1 uzvarēja Nīderlandi, taču par „šausmīgu” izgāšanos netiks uzskatīta arī neizkrišana no grupas.

 

Šajā grupā patiešām komandas ir līdzvērtīgas – katra ar saviem plusiem un mīnusiem, tāpēc intriga ar katru dienu arvien palielinās.

 

B grupa

 

Šeit var izcelt divus grandus – Vācija un Nīderlande, kuras savu statusu ir apliecinājušas jau iepriekš. Tādi spēlētāji, kā Robens un van Persijs (abi - Nīderlande) un Ezils un Švainštaigers (abi - Vācija) komentārus neprasa. Šo komandu spēlētāju izpildījumā var sagaidīt dažādus brīnumus, tāpēc jau grupu turnīrā „saldais ēdiens” starp šīm komandām ir garantēts.

 

Lai cik dīvaini neliktos, Nīderlande ar lielajām ambīcijām ir spējusi izcīnīt tikai vienu čempiona titulu, turpretī Vācija – trīs. Toties Portugāles izlase vienmēr ir bijusi „melnais zirdziņš”. Starp citu, septiņos finālturnīros portugāļi no grupas nav spējuši izkļūt tikai vienu reizi, bet par čempioniem līdz šim nav kronēti.

 

Portugālei kvalifikācijas posms līdz Ukrainai bijis ļoti smags – finālturnīrā izdevies iekļūt tikai pēc pārspēlēm. Problēmas sagādāja mazā rezultativitāte, turklāt notiek arī paaudžu maiņa, kas sniegumu nevar neietekmēt. Iespējams, Portugāle izmantos savu „melnā zirdziņa” komandas statusu un spēs pabojāt nervus Vācijai un Nīderlandei.

 

Arī Dāniju „norakstīt” būtu naivi – komandai ir pastarītes statuss, taču jāatceras, ka finālturnīrā vājas komandas neiekļūst. Visticamākais gan, ka to var glābt tikai brīnums, un 1992.gada panākums nav faktors, kas Skandināvijas pārstāvi celt augstumos. Lai nu kā, komandai mērķtiecības noteikti netrūks.

 

C grupa

 

Līdzīgi kā B grupā, arī šeit ir viena pastarīte. Tā ir Īrijas valstsvienība, kurai pēdējo divdesmit gadu laikā šis ir pirmais Eiropas čempionāts. Ja Latvija spēlētu pret Īriju, tad favorīte nebūtu ilgi jāmeklē, bet šādā grupā, kur spēlē Horvātija, Spānija un Itālija, tai citu statusu piešķirt ir grūti.

 

Neapšaubāma grupas favorīte ir 2008.gada Eiropas čempione Spānija. Šīs valstsvienības futbola modeli zina visi – liels teritoriālais pārsvars pār pretinieku komandu. Turklāt tai ir teicami vidējās līnijas spēlētāji, kā Čabi Alonso, Fransesks Fabregass un Andress Iniesta, kuri ar piespēlēm „saraus gabalos” jebkuru. Diemžēl čempionātā nespēlēs Dāvids Vilja un Karloss Pujols, kas būtu labs papildinājums.

 

„Eiropas brazīļi”, horvātieši netiek uzskatīti par turnīra favorītiem, bet komandai ir potenciāls uzvarēt tādus grandus, kā Spānija, Vācija vai Nīderlande. Iepriekšējo čempionātu komanda iesāka izcili – uzvarēja visas trīs grupas spēles, bet ceturtdaļfinālā sīvā cīņā piekāpās Turcijai (pusfinālā Turcija ar 2:3 zaudēja Vācijai).

 

Komanda šogad aizvadīs trešo finālturnīru pēc kārtas, bet kopumā šis būs jau ceturtais. Par labu komandai var nospēlēt tas, ka pieci horvāti spēlē Ukrainā un jutīsies kā mājās. Horvātu galvenais trumpis ir pussargu pozīcija, kurā atrodas tādi spēlētāji, kā Modričs, Srna un Rakitičs.

 

Tie, kuri interesējās par futbolu, favorītiem pieskaitīs arī Itālijas izlasi. Šai valstij ir viena no labākajām futbola līgām pasaulē. Sastāvā ir tikai divi spēlētāji, kas nespēlē Itālijā.

 

Taču ir viens „bet”... Komandas sniegums pārbaudes spēlēs bija ļoti vājš – tika piedzīvoti trīs zaudējumi sagatavošanas posmā – 0:3 pret Krieviju un 0:1 pret ASV un Urugvaju. Nevar teikt, ka šīs komandas ir pastarītes, bet minētie zaudējumi par labu Itālijai nenāk, kas liek šaubīties, vai komanda vispār spēs izkļūt no pašreizējās grupas. Ja neizdosies, tad tas būs fiasko.

 

D grupa

 

Interesanta situācija ir D grupā, kur par favorītēm var uzskatīt Angliju un Franciju, arī zviedri nav peļami, bet ukraiņi spēlēs mājās, kas dos papildu stimulu. Anglijas izlasi pārstāvēs tikai vietējie spēlētāji, toties Francijai ir problēmas ar traumām – nespēlēs ne Diarā, ne Eriks Abidāls, kuram tiks veikta aknu transplantācija. Toties laukumā būs Karims Benzemā, kurš aizvadījis savu labāko sezonu karjerā, un Franks Riberī, kurš ir teicamā sportiskajā formā un pārbaudes spēlēs izlases sastāvā rādīja labu sniegumu.

 

Par Anglijas statusu pašlaik nevienam nav jāsatraucas, droša situācija ir arī Francijai - kvalifikāciju viņi iesāka jauna trenera vadībā, zaudējot baltkrieviem, arī atbildes spēlē komandas spēlēja neizšķirti – 1:1. Toties turpinājumā komanda ir izcīnījusi 20 uzvaras, spēlējot arī pret Angliju, kas ir grupas pretiniece. Arī Zviedrijai ir labas iespēja aizķerties un tikt tālāk, taču kopumā izskatās, ka mājiniekiem ir vissarežģītākā situācija, lai spētu iekļūt ceturtdaļfinālā.

 

Rezumējums

 

Aplūkojot visus ar minētajām komandām saistītos notikumus pirms finālturnīra, ir grūti ko prognozēt. Galu galā tas futbola svētkus padara tikai interesantākus, un cerēsim, ka Eiropas čempionāts izdosies labs organizatoriskā un citu aspektu ziņā, kas futbolu un visus svētkus kopumā padarīs baudāmus.