RezervesDALAS24.lv

Sports / Futbols

Eiropas čempionāta pusfināli: fakti un prognozes

Eiropas čempionāta pusfināli: fakti un prognozes
Foto: No beyondthebets.com.
Renārs Grāvītis · 27.06.2012. 16:55

Eiropas čempionāts futbolā iegājis teju finiša taisnē. Kas mūs varētu sagaidīt nākamajās divās spēlēs?

 

Spānija pret Portugāli

 

Starp šīm komandām sagaidāms ļoti interesants duelis. Ceturtdaļfinālā abas uzvarēja visnotaļ likumsakarīgi; spāņi ir spāņi – ļoti meistarīgi, bet viņiem pretī stājās Francijas valstsvienība, kas ir „pārbūves” procesā.

 

Tādus „monstrus” kā Spānijas izlase apspēlēt ir patiešām grūti, jo visas līnijas tai ir vienlīdz spēcīgas, kaut gan traumu dēļ laukumā neiziet daži pieredzējuši un meistarīgi futbolisti. Pats galvenais šajā duelī ir komandu emocionālā sagatavotība. Spāņiem svarīgi būt gataviem jau no pirmajā minūtēm un pēc iespējas ātrāk gūt vārtus, un viņi nedrīkst nenovērtēt Portugāles izlasi, kurai nebūs ko zaudēt, turklāt un emocionāli portugāļi noteikti būs pussoli priekšā spāņiem. Lai vai kā, bet izteikta komanda – favorīte ir pašreizējā Eiropas čempione.

 

Joprojām jāteic, ka spāņiem jāuzmanās no Ronaldu, jo arī viņš ceturtdaļfināla spēlē pret Čehiju guva izšķirošos vārtus 11 minūtes pirms spēles beigām. Šis ir spēlētājs, kas mača likteni var izšķirt viens pats. Šāda kalibra spēlētāju pilnībā neitralizēt nav iespējams, bet spāņiem galvenais būtu maksimāli ierobežot Madrides „Real” snaiperi.

 

Izcelt nevienu šeit pat negribētos, bet, visticamāk, spāņu treneris Vincents del Boske būs parūpējies par motivāciju un labu emocionālo stāvokli, tāpēc spāņiem nevajadzētu rasties problēmām portugāļus uzvarēt. Vēl jo vairāk tādēļ, ka Portugāles izlase vienmēr ir bijusi uzdevumu augstumos, bet ar trofeju izcīnīšanu tai nav veicies.

 

Vācija pret Itāliju

 

Par neinteresantu šo dueli būtu naivi saukt. Likumsakarīgi, ir pienācis Eiropas čempionāta pusfināls, kurā ir iekļuvušas četras spēcīgākās Eiropas komandas. Vācijas izlase jau no paša sākuma tika dēvēta par čempionāta favorīti. Itāļi ceturtdaļfinālā pieveica angļus. Kopumā gana interesantā mača pamatlaiks noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu, tomēr Rūnijs nespēja sekmēt Anglijas izlases iekļūšanu pusfinālā. Likumsakarīgi vai nē, taču itāļi ir iekļuvuši pusfinālā, kur viņiem pretī stāsies spēcīgā Vācijas izlase, kas šo čempionātu aizvada gana pārliecinoši.

 

Vāciešiem ceturtdaļfināls aizritēja salīdzinoši viegli. Viņu pretinieks bija „melnais zirdziņš” un 2004.gada Eiropas čempioni grieķi. Favorītkomanda šeit bija zināma, bet no Grieķijas valstsvienības varēja sagaidīt visādus „brīnumus”.

 

Vācieši rādīja ļoti pārliecinošu sniegumu, kaut gan grieķi spēja panākt 1:1. Vāciešiem teritoriālais pārsvars bija milzīgs, un pretuzbrukumi bija vienīgais grieķu ierocis, ar kuru viņi varēja pārsteigt savus pretiniekus. To lieliski izmantoja Samarass, bet vēlāk grieķus piemeklēja „melnākās” 13 minūtes viņu dzīvē – vācieši guva trīs bezatbildes vārtus, kas pilnībā apraka grieķu cerības iekļūt pusfinālā.

 

Itāļiem būs ļoti grūti stāties vācu „mūrim”, jo tā spēlē gudru, ar piespēlēm bagātu futbolu. „Izšaut” var jebkurš. Lieliski to pierādīja Kloze, kurš pamatsastāvā pret Grieķijas valstsvienību izgāja Mario Gomesa vietā. Joahima Lēva lēmums attaisnojās, un Kloze guva vārtus.

 

Līdzīgi kā spāņiem, vāciešiem visas uzbrukuma un aizsardzības līnijas ir vienlīdz spēcīgas, padarot komandu ļoti universālu un bīstamu. Arī itāļi nav peļami – iespējas uzvarēt vāciešus viņiem ir. Sak, ja jau „aizkūlās” līdz pusfinālam, kāpēc gan lai netiktu finālā? Arī itāļi no bavāriešiem nebaidās – Itālijas izlases spēlētāji vairākās intervijās gana pārliecinoši izteikušies, ka spēs iekļūt finālā.

 

Protams, vārdi ir viens faktors, un šāda pašpārliecinātība no spēlētājiem ir tikai loģiska, bet, skatoties no otras puses, tas liecina par bailēm, kuras vācieši noteikti mācēs izmantot.