RezervesDALAS24.lv

Sports / Futbols

Čempionu līga: ar intrigu un pārsteigumiem

Čempionu līga: ar intrigu un pārsteigumiem
Foto: Theoffside.com.
Renārs Grāvītis · 09.11.2012. 08:12

Ir gandrīz novembra vidus – brīdis, kad Čempionu līgā grupu turnīrā ir norisinājušās jau četras kārtas. Bez pārsteigumiem līdz šim nav nācies iztikt, kas ir visai likumsakarīgi – komandu spēks ir visai līdzīgs, kas šī turnīra spēles padara tikai interesantākas.

 

A grupa

 

Situācija A grupā ir visai likumsakarīga – portugāļu „Porto” un Parīzes „Saint-Germain” komandas ir tabulas augšgalā, taču Kijevas „Dynamo” un Zagrebas „Dinamo” komandas atrodas ārpus tām divām pozīcijām, kuras ļauj kvalificēties nākamajai kārtai.

 

Ceturtās kārtas notikušajā spēlē starp PSG un Zagrebas „Dinamo” viss notika kā jau plānots – PSG visai pārliecinoši mājās pieveica horvātiešus ar 4:0. Šī bija pēdējā cerība viesiem, lai spētu kvalificēties 1/8 finālam, bet nekā. Interesanti ir tas, ka „Dinamo” četrās spēlēs ir piedzīvojusi četrus zaudējumus un nav guvusi nevienus vārtus! Gūto un zaudēto vārtu attiecība ir 0:10.

 

Portugāles „Porto” vienībai arī bija visai svarīga spēle – komandai bija jāiegūst tikai viens punkts, lai spētu kvalificēties 1/8 finālam, kas arī izdevās. Spēlē starp Kijevas „Dynamo” un „Porto” noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu, kaut gan lielāka vēlme uzvarēt bija mājiniekiem no Kijevas. „Dynamo” neizcīnīja sev kāroto uzvaru, taču vēljoprojām saglabā izredzes iekļūt 1/8 finālā.

 

B grupa

 

B grupas situācija ir daudz saspīlētāka – ir palikušas trīs komandas („Schalke 04”, „Olympiakos” un „Arsenal”), kas cīnīsies par pirmajām divām vietām grupā, jo „Montpellier” cerības iekļūt 1/8 zaudēja pēc spēles ar „Olympiakos”.

 

Spēle aizritēja visai interesantā gaisotnē, jo grupas pastarītei šī bija spēle uz „dzīvību vai nāvi”. Jau 4.minūtē grieķi izvirzījās vadībā, kas deva smagu triecienu pretiniekam, taču spēles gaitā „Montpieller” panāca izlīdzinājumu 1:1, kas deva „cerības staru” cīnīties par iekļūšanu 1/8 finālā. Tomēr „Olympiacos” spēles beigās guva vēl divus vārtus, neatstājot nekādas cerības francūžiem, padarot situāciju turnīra tabulā vēl saspringtāku. „Olympiakos” vienība pietuvojās līderiem, esot tikai divu punktu atstatumā no grupas līderes Gelzenkirhenes „Schalke 04”.

 

Līderu duelī starp Londonas „Arsenal” un Gelzenkirhenes „Schalke 04” cīņa noslēdzās neizšķirti 2:2. Lai gan pārsvars piederēja mājiniekiem no Vācijas, rezultāts uz tablo vienu brīdi rādīja gluži pretējo – 2:0 „Arsenal” labā. Taču mājinieki spēja veiksmīgi atspēlēties, panākot neizšķirtu, padarot situāciju turnīra tabulā vēl interesantāku.

 

C grupa

 

Arī šajā grupā situācija ir visai saspringta – pēdējās trīs vietas šķir vien divi punkti. Grupas līdere „Malaga” spēlē pret „Milan” cīnījās neizšķirti 1:1. Spānijas komanda zaudēja savus pirmos punktus, taču tas neliedza tai kvalificēties 1/8 finālam, nodrošinot vismaz otro vietu grupā.

 

Spēlē starp „Anderlecht” un „Zenit” notika bezkompromisu cīņa, kurā veiksmīgāki bija beļģi. Mājiniece „Zenit” savā laukumā palika „sausā”, zaudējot ar 0:1, kas bija komandas trešais zaudējums četrās spēlēs.

 

D grupa

 

Tā sauktajā „nāves” grupā (visas komandas ir savu nacionālo čempionātu uzvarētājas) situācija ir sagriezusies „kājām otrādāk”. Mačs starp Madrides „Real” un Dortmundes „Borussia” noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu 2:2. Dortmunde bija pavisam netālu no sensācijas – arī Madridē gandrīz izdevās noturēt uzvāru pār karalisko „Real”, taču pašās spēles beigās Mesuts Ezils pēc soda sitiena pārspēja Vaidenfelleru, panākot neizšķirtu. Atcerēsimies, ka komandu iepriekšējā spēlē „Borussia” vienība Dortmundē izcīnīja fantastisku uzvaru ar rezultātu 2:1.

 

Grupas „pastarīšu” duelī starp Amsterdamas „Ajax” un Mančesteras „City” rezultāts izteica visu – cīņa bija visai līdzīga, kaut gan spēles gaitā ar 2:0 vadībā bija holandieši. „City” pārsvars dramatiski pieauga, kas nesa augļus – angļi spēja panākt 2:2, taču ar to bija par maz, lai spētu kvalificēties 1/8 finālam. Anglijas čempione piedzīvoja „fiasko”, par kuru futbola lietpratēji atcerēsies vēl ilgi.

 

E grupa

 

E grupā tikai pastarīte no Dānijas vairs nevar tikt 1/8 finālā. „Nordsjælland” vienība četrās spēlēs piedzīvoja trīs zaudējumus un izcīnīja vienu neizšķirtu pret Turīnas „Juventus”. Turpretī iepriekšējā spēlē Turīnā mājinieki viesiem no Dānijas nedeva nekādas cerības – itāļi ar 4:0 sagrāva „Nordsjælland” vienību, ļaujot pietuvoties grupas līderēm.

 

Interesantāku situāciju E grupas turnīra tabulā padarīja spēle starp Londonas „Chelsea” un Doņeckas „Shahtar”. Pirmajā savstarpējā cīņā Doņeckā, mājinieki uzvarēja ar 2:1. Arī otrajā spēlē bija ļoti daudz intrigas un spēles beigās kompensācijas 3.minūtē pagājušā gada Čempionu līgas uzvarētāji panāca uzvaru 3:2, padarot situāciju turnīra tabulā vēl sarežģītāku.

 

F grupa

 

F grupā no cīņas par iekļūšanu nākamajā kārtā ir izslēgta „Lille” komanda, kas ir piedzīvojusi četrus zaudējumus – divi no tiem kaunpilni pret Borisovas „Bate” (1:3) un 1:6 pret iepriekšējā gada Čempionu līgas finālistiem Minhenes „Bayern”.

 

Lai gan „Lille” ir viena no Francijas spēcīgākajām komandām, ar sniegumu Čempionu Līgā tai neveicas.

 

Situācija tabulā vēljoprojām ir visai saspringta – grupas līderes ir „Bayern” un „Valencia” komandas ar deviņiem punktiem. Abu līderu savstarpējā spēlē spēcīgāka izrādījās Minhenes „Bayern” komanda, kas uzvarēja ar rezultātu 2:1.

 

Turpat uz papēžiem „min” „Bate” vienība, kas piedzīvojusi vien divus zaudējumus, turklāt abus pret „Valencia” komandu. Spēlē pret „Bayern” Baltkrievijas komanda uzvarēja minheniešus ar 3:1. Kādu iemeslu pēc, lai to neizdarītu otro reizi?

 

G grupa

 

Arī G grupā komandas nav iztikušas bez pārsteigumiem. Ja situācija turnīra tabulā vairāk vai mazāk ir likumsakarīga, tad spēle starp Glāzgovas „Celtic” un „Barcelona” vienību izraisīja gana lielu ažiotāžu futbola aprindās. „Celtic” vienība mājās spēja izturēt „Barcelona” spiedienu un uzvarēt ar rezultātu 2:1. Lieki piebilst, ka spāņi vārtus guva vien pašās spēles beigās, kaut gan bumbas kontroles pārsvars spēles gaitā vienu brīdi bija pat 82% pret 18%.

 

Līdz ar šīs spēles iznākumu, nedaudz izmainījās situācija turnīra tabulā. „Celtic” vienība tagad ir otrajā vietā, apsteidzot „Benfica” vienību par trīs punktiem. „Benfica” izcīnīja savu pirmo uzvaru pār grupas pastarīti Maskavas „Spartak” ar 2:0, atstājot maskaviešu ceturtajā vietā ar trīs punktiem (izcīnīta tikai viena uzvara četrās spēlēs tieši pret portugāļiem).

 

H grupa

 

Šajā grupā pārliecinoša līdere ir Mančesteras „United” komanda, kas ir vienīgā komanda čempionu līgā ar četrām izcīnītām uzvarām četrās spēlē. Visai loģiski – angļi sev ir nodrošinājuši vietu 1/8 finālā.

 

Atlikušās trīs vietas komandas vēl tikai sadalīs – Rumānijas čempioniem „Cluj” un Stambulas „Galatasaray” vienībai ir pa četriem punktiem, bet par vienu punktu atpaliek „Sporting Braga” vienība no Portugāles.

 

Spēlē starp „Sporting Braga” un „United”, kad vadībā bija mājinieki no Portugāles, stadionā pazuda gaisma. Vēlāk spēle turpinājās, un savas līdera prasmes pierādīja Mančesteras futbolisti – angļi guva trīs bezatbildes vārtus, nodrošinot sev uzvaru spēlē un visā grupā.

 

„Cluj” un „Galatasaray” spēlē pārāki bija stambulieši, kas uzvarēja ar 3:1, izcīnot savu pirmo uzvaru turnīrā, pakāpjoties uz trešo vietu grupā.