RezervesDALAS24.lv

Sports / Futbols

Jaunie futbolisti Staicelē cīnīsies par ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu

Jaunie futbolisti Staicelē cīnīsies par ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 30.05.2013. 14:19

Pēc divarpus nedēļām, šā gada 14. – 16. jūnijā, Vidzemes Jaunatnes Futbola centrā „Staicele” jau trešo gadu pēc kārtas notiks „Meet the World” turnīrs U-11 vecuma grupas futbolistiem, kā ietvaros jaunie sportisti cīnīsies par vienīgo ceļazīmi uz pasaulē lielāko futbola turnīru jauniešiem – „Gothia Cup”, kas tiek dēvēts arī par Pasaules kausa izcīņu jaunajiem futbolistiem.

 

Turnīru „Meet the World” rīko Latvijas Jaunatnes Futbola līga sadarbībā ar vadošo gultņu kompāniju pasaulē „SKF” un Latvijas Futbola federāciju. Uzvarētāji iegūs apmaksātu ceļazīmi uz pasaulē lielāko futbola turnīru jauniešiem – „Gothia Cup”, vecumā no 11 – 19 gadiem, kas ir līdzvērtīgs „Champions league” turnīram profesionālajā futbolā. „Gothia Cup” tiek organizēts katru gadu jūlijā, Zviedrijas pilsētā Gēteborgā. Turnīra mērķis ir dot iespēju jauniešiem no visas pasaules satikties vienuviet, neatkarīgi no sociālā stāvokļa un reliģiskās piederības.

 

Kā atzīst turnīra galvenie rīkotāji, „SKF” pārstāvji, tad komandu skaits turnīrā ar katru gadu ir pieaudzis: „Kopš turnīra sākuma, pirms 3 gadiem, komandu interese par „SKF” atbalstīto „Meet The World” turnīru Latvijā un tā galveno balvu - braucienu uz „Gothia Cup"” Zviedrijā – ir strauji augusi. Komandas ierodas ar vienu mērķi - piedalīties un uzvarēt.”


„Tās pakārto savus vasaras plānus, lai cīnītos par iespēju piedalīties pasaules lielākajā jauniešu futbola turnīrā. Mēs rodam gandarījumu, pirmkārt, no tā, ka tiek dota iespēja jebkurai komandai, neatkarīgi no sponsoru vai vecāku maka biezuma, gūt šos neaizmirstamos iespaidus, pieredzi un pozitīvo pārdzīvojumu. Otrkārt, tā ir neatsverama pieredze gan jaunajiem spēlētājiem, gan treneriem sajust pasaules futbola auru vai vienkārši iegūt jaunus draugus,” turpina organizatori.

 

Par ceļazīmi uz Zviedriju cīnīsies 15 komandas no visas Latvijas. Turnīra izspēle noritēs 3 fāzēs. Priekšsacīkstēs komandas ir sadalītas 3 grupās, pa 5 komandām katrā no tām. Grupas spēles sāksies piektdien, 14. jūnijā, un noslēgsies sestdien, 15. jūnijā, pusdienlaikā. Atkarībā no ieņemtās vietas grupu turnīrā, komandas iekļūst A, B vai C pusfinālos un savā starpā noskaidro finālistus. Savukārt svētdien, 16. jūnijā, noslēdzošajā kārtā tiks noskaidroti turnīra uzvarētāji un pārējo vietu ieguvēji. Spēļu būs daudz un emociju netrūks!

 

Pagājušajā gadā ceļazīmi uz Zviedriju ieguva JFC „Skonto”. „Jāsaka paldies turnīra rīkotājiem, ka sagādāja šādu brīnišķīgu iespēju jauniešiem iepazīt citu valsti un kultūru. Turnīra laikā ieguvām neatsveramu pieredzi, iespēju pilnveidoties un augt savā meistarībā. Tas tomēr ir krietni savādāk, kad vari savus spēkus pārbaudīt pret citu valstu komandām. Gribētu izcelt vēl kādu svarīgu faktu - nekad nebūs tā, ka visi komandas spēlētāji izaugs par profesionāliem futbolistiem, kļūstot vecākiem mainās arī viņu dzīves prioritātes, tomēr neskatoties uz to, šis turnīrs viņiem paliks atmiņā uz visu mūžu! Finālsacensībās izcīnītā 9. vieta bija komandas spēju griesti. Sākumā pretī bija dažādas skolu komandas, kuru līmenis krietni atpalika no mūsu meistarības. Pārliecinoši uzvarējām visus pretiniekus grupu turnīrā, bet izslēgšanas spēlēs līmenis jau bija pavisam cits. Veiksmes gadījumā varbūt varētu pārvarētu vēl vienu kārtu,” stāsta pagājušā gada uzvarētāju treneris Andrejs Gluščuks. Kā nopietnākos pretendentus uzvarai šī gada turnīrā viņš atzīmē Tukuma, Daugavpils, Šitika FS un FS „Metta” komandas.

 

„Šobrīd Latvijas Futbola federācija ir noteikusi savu galveno mērķi – konkurentspējīgu futbolistu sagatavošanu, kas nākotnē būtu līdzvērtīgi Eiropas labākajiem futbolistiem. SKF balvas izcīņas turnīrs noteikti kalpos šim mērķim. Bez tam, tas ir vienīgais jaunatnes turnīrs Latvijā, kurā ir tik vērtīga galvenā balva. Tāpēc turnīrā piedalīsies visi Latvijas labākie šā vecuma futbolisti,” stāsta Dainis Gudermanis, LFF viceprezidents.

 

Organizatori parūpējušies arī par dažādiem konkursiem, kuri liks iesaistīties dažādās aktivitātēs gan treneriem, gan daiļā dzimuma pārstāvēm. Tā, piemēram, pēc saspringtajām turnīra spēlēm būs seminārs treneriem, bet dāmas varēs piedalīties (4:4) futbola sacensībās un arī šautriņu mešanā. Savukārt vīriem būs minifutbola turnīrs (7:7). Tiks noteikta arī precīzākā vārtu guvēju komanda zēniem.

 

Pasākuma rīkotāji aicina ierasties visus interesentus, jo emocijas šādos turnīros bieži vien ir augstākas kā pieaugušo futbolā. Bezkompromisa cīņa par katru laukuma centimetru un pavisam iespējams, ka varēs redzēt kādu no Latvijas nākotnes futbola zvaigznēm.

 

Kā zināms, pirmais šāda veida turnīrs norisinājās jau 1975. gadā un tajā piedalījās 275 komandas no visas pasaules. Kopš tā laika turnīrs ir ievērojami audzis un mūsdienās to ir apmeklējuši vairāk par 750 000 jauniešu no 127 pasaules valstīm. Šajā gadā „Gothia Cup” turnīrā plāno piedalīties 1600 komandas no 80 valstīm, kuras kopumā izspēlēs 4500 spēles uz 110 spēļu laukumiem.

 

2012. gadā turnīra laikā „Liseberg Amusement” atrakciju parkā, tika sasniegts jauns Ginesa rekords – lielākais pārstāvēto tautību skaits panorāmas ratā. Dotā rekorda sasniegšanā piedalījās 72 dažādu tautību pārstāvji, interesanti, ka to vidū bija arī „Meet the World” turnīra dalībnieki no Latvijas.