RezervesDALAS24.lv

Sports / Futbols

Dainis Gudermanis par jauniešu turnīru „Meet the World” Staicelē

Dainis Gudermanis par jauniešu turnīru „Meet the World” Staicelē
Foto: No personīgā arhīva. Šādi varētu raksturot futbola turnīra atmosfēru Staicelē.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 18.06.2013. 12:54

Vidzemes Jaunatnes Futbola centrā „Staicele” risinājās „Meet the World” futbola turnīrs, kurā U-11 vecuma grupas futbolisti cīnījās par vienīgo bezmaksas ceļazīmi uz „Gothia Cup” kausa izcīņu Zviedrijā, Geteborgā. Dainis Gudermanis, viens no turnīra organizētājiem, atklāja, ka turnīrs risinās jau 3. gadu pēc kārtas, un pieredzes loma šāda veida organizēšanā noteikti ir nepieciešama.

 

Sponsoru piesaiste ir galvenais faktors, kāpēc šāda veida turnīrus ir grūti izveidot...

 

Latvijas Futbola federācijas viena no galvenajām amatpersonām atzīst, ka šāda veida turnīrus Staicelē rīko jau 10 gadus, taču sponsoru piesaiste ļāvusi piedāvāt iespēju jaunajiem censoņiem braukt uz jaunatnes turnīra „Ghotia Cup” kausa izcīņu Geteborgā. „Jau gadus 10 šajā bāzē mēs rīkojam bērnu sacensības. Pirms trīs gadiem firma SKF (gultņu ražošanas firma) dāvāja balvu - braucienu uz Zviedriju, Geteborgu, kur risinās viens no lielākajiem pasaules bērnu futbola turnīriem,” teic Gudermanis. Viens no turnīra organizatoriem neslēpj, ka ir nepieciešama investīciju piesaistīšana: „Balva ir finansiāli apjomīga un pašlaik Latvijā nav neviena šāda turnīra, kur varētu izcīnīt tik dārgu un vērtīgu balvu – braucienu uz Zviedriju. Atsaucība ir milzīga, taču mums nav iespēju uzņemt vairāk par 15-16 komandām. Staiceles futbola laukuma resursi ir ierobežoti, tāpēc nav iespējams uzņemt vairāk komandu. Noteikti - atsaucība ļautu rīkot vēl lielāku un apjomīgāku turnīru, taču iespējas ir kādas tās ir. Šāda iemesla dēļ izriet fakts, ka Staicelē U-11 vecuma grupā ir sapulcējušās 15 labākās šī vecuma futbola komandas Latvijā no visiem reģioniem.

 

Izaugsmes iespējas un stabilitāte?

 

Gudermanis atklāj, ka šo gadu laikā ir izveidojusies sistēma, no kuras nevajadzētu atkāpties, jo pretējā gadījumā rastos haoss. Turnīra organizators atzīst, ka no organizatoriskā viedokļa turnīram ir manāma izaugsme: „Katrā gadījumā mēs cenšamies informēt pēc iespējas ātrāk klubus par šīm sacensībām. Šogad turnīra atklāšana viennozīmīgi ir izdevusies labāka, jo sveicienu teica ilggadējais Latvijas futbola izlases spēlētājs Andrejs Rubins.” Šī bija emocionāla uzruna jaunajiem censoņiem, bija manāma degsme viņu acīs. Pēc pasākuma atklāšanas beigām jaunie futbolisti prasīja Andrejam Rubinam autogrāfus. Šī cilvēka piesaiste deva nelielu asumiņu – jaunie futbolisti atkal un atkal vēlēsies apmeklēt šo pasākumu. „Latvijā notiek maz turnīru, kur tiek ievērotas pamata lietas kā Latvijas valsts himnas atskaņošana. Mūsu iestrādēs ir zināma sistēma un es uzskatu, ja tā darbojas, tad to nevajag jaukt - visi pie tās ir jau pieraduši. Patiesi, turnīrs tiek organizēts ļoti labā līmenī, nekādas būtiskas aizkavēšanas nenotiek, tāpēc komforts radīts ir visiem,” pauda gandarījumu Gudermanis.

 

Arī vecākiem ir ko darīt šādā pasākumā...

 

„Šogad ciemos sabraukuši ļoti daudz vecāki – no Daugavpils ar autobusu ieradās 25 vecāki, kas ir patīkami. Bērni pamatā piedalās futbola sacensības, taču arī vecākiem ir nodrošinātas papildus izklaides kā šautriņu mešana, bērniem sitieni pa vārtiem un daudzas citas nodarbes. Pats galvenais – nedrīkst risināties tikai bērnu turnīrs. Ir jābūt noslogotam grafikam visu laiku, kas rada papildu emocijas. Mums, sākot ar pagājušo gadu, ir ieviesusies tradīcija – visi kopa veic rīta rosmi. Speciālisti palīdz izpildīt šos vingrinājumus – mūzikas pavadībā šis skats patiešām ir fantastisks. Kopā šeit ir 211 futbolisti, kas kopā veic identiskas kustības,” par turpmāko turnīra norisi brīdina Latvijas Futbola federācijas amatpersona.

 

Pēc šāda pasākuma apmeklēšanas rodas sajūta, ka Latvijas futbola jaunatnes attīstība rit pilnā sparā. „Bet” – šādi turnīri Latvijā ir ļoti maz, tāpēc cerēsim, ka atradīsies cilvēki, kas spēs piesaistīt sponsorus, atrast motivāciju rīkošanai un resursus to izpildei.