RezervesDALAS24.lv

Sports / Futbols

Latvijas jauniešu futbola komanda pirmo reizi triumfē Pasaules kausa izcīņā

Latvijas jauniešu futbola komanda pirmo reizi triumfē Pasaules kausa izcīņā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 22.07.2013. 10:44

Ar Latvijas komandas SK „Super Nova” Rīga triumfu Zviedrijas pilsētā Gēteborgā ir noslēgusies „Gothia Cup” kausa izcīņa U-11 vecuma grupā. Pasaules kausa izcīņas finālā SK „Super Nova” Rīga spraigā cīņā ar 6:4 pārspēja Zviedrijas jauniešu vienību „Hammarby IF”.

 

Lai arī lielāko mača daļu spēles gaitu kontrolēja mūsu komanda un 32. minūtē bija vadībā ar 6:2, tomēr pretinieki nepadevās. Gūstot 2 vārtus, pretinieki padarīja spēles galotni nervozāku un saspringtāku, bet neko vairāk viņiem paveikt neļāva mūsu komandas disciplinētā aizsardzība. Ar gala rezultātu 6:4 uzvaru svinēja SK „Super Nova” Rīga, kļūstot par pirmo Latvijas komandu U-11 vecumā grupā, kas ieguvuši prestižo „Gothia Cup” kausu. Jāatzīmē, ka finālā par vērtīgāko spēlētāju tika atzīts SK “Super Nova” Rīga futbolists Andžejs Dubjaga.

 

Fināls bija, gluži kā lielajos turnīros – stundu pirms spēles bija jābūt ģērbtuvē, valstu himnas, neskaitāmās TV kameras un pilnas tribīnes, īsti futbola svētki. Galvenais satraukums bija par to, lai pievērstā uzmanība nekaitētu jauniešu kopējam sniegumam. Par laimi, viņi ar to lieliski tika galā. Tā kā šī bija jau otrā spēle šajā dienā, galvenokārt, abu komandu futbolistiem notika cīņa ar sevi un savu raksturu,” stāsta „Super Nova” Rīga komandas treneris Jānis Engelis.

 

Pirmā Pasaules kausa izcīņas fāze bija apakšgrupu turnīrs. SK „Super Nova” Rīga pretinieki bija viena Grieķijas un divas Zviedrijas komandas. Pirmajā spēlē smagā cīņā tika uzvarēta grieķu komanda „Doxa Anoixis - Aqua Life” ar 4:2. Nākamajā spēlē jaunie futbolisti jau bija pārvarējuši sākotnējo stresu un ar 5:1 pārliecinoši apspēlēja „Näsets SK 1” komandu no Zviedrijas. Savukārt nākamā mājinieku komanda, lai arī izrādīja nopietnāku pretestību, tomēr nespēja uzveikt Latvijas komandu – ar 4:2 uzvarēja Super Nova, un kā grupas līdere kvalificējas izslēgšanas spēļu kārtai.

 

1/4 finālā pretiniekos bija komanda no Itālijas – „Accademia Gaggiano”. Kā atzina SK „Super Nova” Rīga treneris Jānis Engelis, tad rezultāts neatbilst spēles gaitai: “Ilgu laiku rezultāts bija 0:0. Mums izdevās gūt 2 vārtus, kas lika itāliešiem skriet uz priekšu un mēģināt rezultātu izlīdzināt. Notvērām viņus uz pretuzbrukumiem un guvām šķietami pārliecinošu uzvaru, tomēr spēle bija ārkārtīgi smaga”. Savukārt pusfinālā ar 6:1 tika sagrauta „Segeltorps IF” komanda.

 

Visspēcīgākās komandas, ar kurām sanāca spēlēt, bija no Itālijas, Horvātijas un Grieķijas. Ļoti labas komandas un ar visām bija interesantas spēles, lai rezultāti nemāna – pretinieki bija tiešām spēcīgi. Tāpēc ir liels prieks par sasniegto,” gandarīts ir treneris.

 

Lai iegūtu ceļazīmi uz ekskluzīvo “Gothia Cup”, SK „Super Nova” Rīga jaunajiem futbolistiem savs spēks vispirms bija jāapliecina Staicelē, „Meet the World” turnīrā, ko rīkoja Latvijas Jaunatnes Futbola līga sadarbībā ar vadošo gultņu kompāniju pasaulē „SKF” un Latvijas Futbola federāciju. Uzvarot visas labākās Latvijas komandas, rīdzinieki ieguva vienīgo ceļazīmi uz pasaulē lielāko futbola turnīru jauniešiem – „Gothia Cup”, vecumā no 11 – 19 gadiem, kas ir līdzvērtīgs „Champions league” turnīram profesionālajā futbolā. Turnīra mērķis ir dot iespēju jauniešiem no visas pasaules satikties vienuviet, neatkarīgi no sociālā stāvokļa un reliģiskās piederības.

 

Vēlējos pateikt lielu paldies „SKF”, ka noorganizēja iespēju aizbraukt uz šādu turnīru. Paši mēs to nespētu atļauties, tāpēc augstu novērtēju šādu iniciatīvu. Izsaku pateicību Ingai Zīlei no Gēteborgas. Viņa jau 10 gadus dzīvo Zviedrijā un uz pusfināla, fināla spēlēm ieradās atbalstīt mūsu komandu. Pēc uzvaras viņa komandai uzdāvināja 4 000 kronas, lai jaunieši varētu atpūsties un nosvinēt kādā atrakciju parkā. Arī Latvijas Goda konsulāts Zviedrijā palīdzēja, īpaši liels paldies Jonasam Stēnam. Viņi apmaksāja ceļa izdevumus, lai mūsu komanda varētu aizbraukt apskatīties kā Daugavpils „Daugava” spēlē Čempionu līgā. Šis patiešām bija fantastisks turnīrs, ar ļoti daudziem notikumiem un kaut ko tādu aizmirst vienkārši nevarēs,” stāsta Jānis Engelis.

 

Gothia Cup” ir lielākais jauniešu futbola turnīrs pasaulē. Šogad tajā piedalījās 1615 komandas, 37200 dalībnieku un visas spēles tika izspēlētas uz 110 laukumiem. Šis turnīrs pulcē 78 dažādu valstu pārstāvjus. Šajā turnīrā savas futbolista gaitas ir sākuši tādi pazīstami sportisti kā Alans Šīrers, Andrea Pirlo un Zviedrijas futbola lepnums Zlatans Ibrahimovičs.