RezervesDALAS24.lv

Sports / Hokejs

Kurš aizstās Timu Tomasu: Rasks vai Hudobins?

Kurš aizstās Timu Tomasu: Rasks vai Hudobins?
Foto: REUTERS/Scanpix. Tims Tomass.
Renārs Grāvītis · 07.06.2012. 00:10

Pirms divām dienām NHL komandas Bostonas „Bruins” vārtsargs Tims Tomass paziņoja, ka nākamo sezonu izlaidīs ģimenes apstākļu dēļ.

 

2009. un 2011.gadā Tomass tika atzīts par NHL regulārās sezonas vērtīgāko vārtsargu. 2011.gadā viņš ieguva Stenlija kausu un „play-off” tika atzīts par vērtīgāko spēlētāju. Turpretī šī sezona bostoniešiem nebija tik veiksmīga – izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā tika piedzīvots zaudējums pret Vašingtonas „Capitals” ar rezultātu 3-4. Bez tam nav izslēgts, ka 38 gadus vecajam vārtsargam šī bija pēdējā sezona karjerā.

 

Laiku pagriezt atpakaļ nav iespējams, un arī vecums nenāk viens. Minētais gadu skaits hokejā liecina par karjeras beigām. Tāpēc rodas jautājums - kas būs „Bruins” pamatvārtsargs nākamajā sezonā?

 

Kā viens no variantiem tiek minēts 25 gadus vecais somu talants Tukka Rasks, kurš aizvadīja izcilu 2009. un 2010.gada sezonu. Toronto „Maple Leafs” Rasku pirmajā kārtā „draftēja” ar 21.numuru, kas vārtsargam ir labs rādītājs. 2005.gada spēlētāju izvēlē no vārtsargiem Rasku apsteidza tikai Kerijs Praiss, kuru Monreālas „Canadiens” izvēlējās kā piekto.

 

Kāpēc tieši Rasks, nevis Antons Hudobins? Somam ir daudz lielāka NHL pieredze – Rasks aizvadījis 102 spēles, no kurām uzvarētas 47, turpretī Hudobina „bagāžā” ir vien septiņas spēles. No šīm spēlēm Hudobins ir uzvarējis piecās spēlēs, atvairot 96,1% metienu, kas ir ļoti labs rādītājs. Tajā pat laikā Raska atvairīto metienu procents ir 92,6.

 

Protams, Hudobina statistikas rādītāji pierāda, ka viņš var būt labs „otrais” vārtsargs, tomēr Raska CV ieraksts 2010.gada sezonā izsaka visu – regulārās sezonas gaitā, nospēlējot visu spēli, vārtsargs aizvadīja piecas „sausās” spēles, bet aizvadot nepilnu spēli, vēl trīs. Sargājot vārtus 45 spēlēs, ceturtajā daļā no tām Rasks atvairīja mazāk nekā 90% no metieniem. 2009.sezonā Tomass aizvadīja par deviņām spēlēm vairāk nekā Rasks, un zem 90% atvairīto metienu bija 15 spēlēs. Spriežot pēc statistikas, arī Rasks var būt cienīgs pamatvārtsargs, taču statistika ne vienmēr ir noteicošais faktors meistarības līmenim.

 

Bostona ir zināma kā provocējoša un rupja komanda, kas vienlīdz labi spēlē gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Aizvadītajā sezonā 82 regulārajās sezonas spēlēs tikai sešas reizes pa Tomasa un Raska sargātajiem vārtiem tika izdarīti vairāk kā 40 metieni. Tas nav ne daudz, ne maz, tāpēc somam varētu dot pirmā vārtsarga lomu komandā, bet Hudobinam - otrā. Ja komanda neļauj daudz mest pa saviem vārtiem un vārtu priekšā nodrošina kārtību, kas Bostonas „lāčiem” izdodas lieliski, tad otrā vārtsarga lomai Hudobins varētu būt piemērots, neskatoties uz to, ka NHL aizvadījis tikai septiņas spēles.

 

Tomēr par šo abu spēlētāju lomu komandā vēl pāragri spriest, jo priekšā ir starpsezona, kuras gaitā no komandu ģenerālmenedžeriem var sagaidīt visādus „brīnumus”.