RezervesDALAS24.lv

Sports / Hokejs

Kristers Gudļevskis jaunos meklējumos...

Kristers Gudļevskis jaunos meklējumos...
Foto: Valmiera24.lv.
Renārs Grāvītis, KRUSTTEVS.COM · 01.07.2013. 12:21

Šonakt Nacionālajā hokeja līgā notika 51. jauno spēlētāju izvēle, kurā 5. kārtā ar 124. numuru šogad tika izvēlēts pirmais latviešu hokejists (vārtsargs) - Kristers Gudļevskis.

 

Kopumā ir izvēlēti 21 vārtsargi, taču Kristers rindas kārtībā bija 12. Starp latviešiem NHL līdz šim izvēlēts bija tikai viens vārtsargs – Artūrs Irbe.

 

Šī sezona Kristeram izvērtusies īpaši veiksmīga. Teds Nolans latvieti uzaicināja uz Pasaules čempionātu hokejā. Sagatavošanas ciklā Gudļevskis bija aiz abu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vārtsargu muguras – Māra Jučera un Edgara Masaļska. Tomēr startam pasaules čempionātā Gudļevskis nomināli kļuva par 2. vārtsargu, jo Jučers pārbaudes spēlēs sargāja vārtus nepārliecinoši, taču Edgars Masaļskis pēc traumas un operācijas nebija atguvis labāko sportisko formu. Kristeram tika dota iespēja, kuru latvietis teicami izmantoja, tāpēc parādījās liela ažiotāža ap jauno vārtsargu.

 

Atgādinājumam – 2010. gadā KHL draftā latvieti ar 147. numuru izvēlējās Rīgas „Dinamo” vienība. Līdz šim vārtsargs rīdzinieku rindās trīs gadu laikā aizvadījis vien divas spēles, taču jāpatur atmiņā – Gudļveskim līgums ar „Dinamo” ir arī uz nākamo sezonu. Pirmā vārtsarga lomu noteikti ieņems Mikaels Telkvists, taču Kristeram varētu tikt dota iespēja 2. numura godā.

 

Gudļevskis lielajā hokejā sevi pierādīja, taču tas būs jāizdara vēlreiz, lai treneris gūtu pārliecību, ka patiešām latvietis ir gatavs pieaugušo līmenim. Neviens par brīvu vietu nedos – tā būs jāizcīna, ņemot vērā dažādus apstākļus. Gudļevskim labu lomu nospēlējusi ir situācija, ka pie galvenā trenera stūres šogad „Dinamo” rindās būs savējais – Artis Ābols. Tikpat svarīga piedeva zupai ir pagājušā gada iestrādnes – 2012./2013. gada sezonā iespēja tika dota arī Mārim Jučeram. Latvijas izlases vārtsargs spēlēja gana labi, taču zaudēto spēļu skaits ar Māri vārtos bija lielāks nekā uzvarēto, tāpēc loģisks risinājums bija laist laukumā Telkvistu, kuram spēle gāja no rokas.

 

Gudļevski izvēlējās Tampabejas „Lightning” komanda, kura jau piedzīvojusi nelielu paaudžu maiņu, taču vārtsargu konkurence Floridas vienībā ir grandioza. Pagājušajā gadā ar 18. numuru „Lightning” izvēlējās Andreju Vasiļevski. Komandā ir slovāks Jaroslavs Janušs, kuru 2009. gadā izvēlējās ar 162. numuru un 20 gadus vecais Adams Vilkokss.

 

Pozitīvi ir tas, ka komandas interesēs ir gari un fiziski spēcīgi vārtsargi. „Lightning” pagājušās sezonas jaunieguvums Bens Bišops ir 201 cm garš vārtsargs, taču Kristers Gudļevskis 193 cm, kas arī ir pieklājīgs augums vārtsarga pozīcijā.

 

Līdz šim Tampabejas „Lightning” komandas sastāvā spēlējuši divi latviešu hokejisti. Savu debiju NHL Floridas komandā piedzīvoja Kaspars Astašenko, bet Mārtiņš Karsums tika aizmainīts no Bostonas „Bruins” uz „Lightning” komandu, kuras rindās aizvadīja 18 spēles, gūstot savus pirmos vārtus NHL pret titulēto vārtsargu Martinu Brodēru.

 

Kopumā NHL vēsturē ir izvēlēti 29 Latvijas hokejisti. 2010. gadā Edmontonas „Oilers” izvēlējās Kristiānu Pelšu, bet pagājušajā gadā Bufalo „Sabres” ar 14. numuru izvēlējās Zemgu Girgensonu.