RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Vai Tevi kaitina, ja citi izpļāpājas par gaidāmo seriālā?

Vai Tevi kaitina, ja citi izpļāpājas par gaidāmo seriālā?
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 05.11.2014. 11:21

Tikai dažas intrigas, kas liek faniem aizturētu elpu dzīvojot līdzi seriālu sižetiem, bet skatīšanās prieku mēdz sabojāt citu izpļāpāšanās.

 

Tāpēc, kā liecina Samsung pētījums, 7 no 10 TV skatītājiem Eiropā neatklātu raidījumā gaidāmo, jo paši nevēlētos, ja kāds cits viņiem atklātu turpmāko sižetu.

 

Salīdzinot ar 18 cm televizoru ekrāniem pirms 60 gadiem, kad 6. novembrī Latvijā pirmajā no Baltijas valstīm notika televīzijas pārraide, neviens nevarēja iedomāties, ka mūsdienās pieejamās tehnoloģijas – jo īpaši augstas izšķirtspējas jeb UHD ieliekti ekrāni – spēs TV saturam radīt tādu klātbūtnes efektu, aizraujot līdzi skatītāju no smiekliem līdz pat asarām. Pārsteigums, piedzīvojums, vilšanās – tiecoties pēc šīm emocijām virtuālā realitātē jeb TV, negribam, lai citi skatītāji mums sabojā gaidīšanas prieku, neatkarīgi no tā vai tas būtu mīļākais seriāls, filma vai sporta pārraide,” stāsta Viktors Markuls, Samsung Electronics Baltics Sadzīves elektronikas biznesa vadītājs Baltijā.

 

Katrs otrais iedzīvotājs (52%) Eiropā ierasti vēro vienu televīzijas šova sēriju, bet Itālijā (60%) un Šveicē (62%) visbiežāk mēdz skatīties uzreiz vairākas epizodes pēc kārtas. Rezultāti iezīmē arī TV patēriņa pieklājības normas – lai netīšām nesabojātu skatīšanās prieku citiem, pirms dalīties iespaidos par redzēto, 36% apjautājas sarunu biedriem, vai konkrēto raidījumu ir redzējuši. Katrs piektais (18%) respondents atklāj, ka viņu nokaitinātu nejauša sižeta uzzināšana, piemēram, sociālajos tīklos. Turklāt ceturtā daļa TV fanu mēdz pat izvairīties no sociālajiem tīkliem, žurnāliem, laikrakstiem, radio, lai sevi pasargātu no intrigas sagraušanas.

 

Kiberpsihologs Berni Good skaidro: „Emocionāla reakcija uz sižeta pārsteigumu izpaušanu nepārsteidz, īpaši, ja esam aizrāvušies ar kādu seriālu. Savukārt apzināti paturot pie sevis komentārus par redzēto sēriju, jo tā sagādās prieku un pārsteigumu kādam citam skatītājam, ir pozitīva rīcība, kas ar tik šķietami niecīgu pakalpojumu uztur labas attiecības. Evolūcijas psihologi šādu uzvedību skaidro kā pro-sociālu, kur palīdzot citiem, tie atbildēs ar to pašu.”

 

50% aptaujāto skatās TV, lai atpūstos no ikdienas stresa, tomēr pieķeršanās var radīt jaunus pārdzīvojumus – teju puse (46%) izjūt skumjas, kad mīļākā pārraide beidzas. 51% laika gaitā izvēlas nākamo seriālu, savukārt 16% atzīst, ka nekavējoties nepieciešams aizpildīt „tukšuma sajūtu” ar jaunu. 43% apgalvo, ka nepārdzīvo, ja kas slikts notiek ar viņu mīļāko varoni, bet viens no trijiem skatītājiem (33%) ir aizkaitināts, ja sērija beidzas sižeta saasinājuma momentā, atstājot neziņā par atrisinājumu. Gandrīz puse aptaujāto (45%) tik ļoti iegrimst TV pārraidē, ka traucējuma gadījumā var pat sadusmoties.

 

TV skatīšanās paradumu pētījums „The Way We Watch” veikts 2014. gada septembrī Lielbritānijā, Itālijā, Beļģijā, Zviedrijā un Šveicē, aptaujājot 4500 respondentus vecuma grupā pēc 16 gadiem.