RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Apsveikumu un datorvīrusu laiks

Apsveikumu un datorvīrusu laiks
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 18.12.2014. 12:14

Gada beigās mēs parasti gatavojamies Ziemassvētkiem: pabeidzam iesāktos projektus, izgatavojam, rakstām un nosūtām svētku atklātnes, kā arī iegādājamies dāvanas.

 

Tomēr šis ir arī laiks, kad parādās ievērojami vairāk datorvīrusu un aktivizējas datorpirāti. Protams, ar datorvīrusiem un ļaunprogrammatūru mēs sastopamies visu gadu, tomēr Ziemassvētkos to saņemšanas risks ir ievērojami lielāks.

 

Visbiežāk datorpirāti sūta e-pasta ziņojumus ar viltus apsveikumiem, videoklipiem vai citiem pielikumiem ar svētku tematiku. Pikšķerēšanas programmatūra var tikt nosūtīta kopā ar ierasta izskata elektronisko apsveikumu. Noklikšķinot uz pielikuma vai saites, tiek aktivizēta ļaunprogrammatūras lejupielāde un instalēšana datorā. Kad ļaunprogrammatūra tiek instalēta ierīcē, tā nosūta saviem izstrādātājiem personu identificējošus datus, piemēram, lietotājvārdus un paroles. 

 

Pikšķerēšanā bieži tiek izmantotas saites uz vietnēm, kurās it kā var apskatīt apsveikumu, iegūt dāvanu vai saņemt atlaides. Šādās vietnēs lietotājiem tiek lūgts atklāt savus personas datus. Iepriekš minētais apdraudējums var radīt finansiālas sekas. 

 

Ikvienam vajadzētu atcerēties par vienkāršām metodēm, kā nodrošināt aizsardzību pret potenciālajiem apdraudējumiem. “Cilvēki neapzinās, ka apsveikuma atklātnes var būt saistītas ar virtuālās drošības apdraudējumiem. Tādēļ viņi nedomā par piesardzības pasākumiem,” stāsta uzņēmuma Baltimax Project vadītājs Uosis Mečkauskas, kurš arī nodarbojas ar pretvīrusu risinājuma VIPRE virzīšanu tirgū.

 

Lai nodrošinātu pastāvīgu aizsardzību, tostarp Ziemassvētkos, dzēsiet saņemtos ziņojumus, ja rodas aizdomas par e-pasta ziņojuma sūtītāju vai tajā ietvertajām saitēm vai atklātnēm. Neklikšķiniet uz atklātnēm vai saitēm, ja e-pasta ziņojuma avots nav zināms. Īpaši ieteicams izmantot pretvīrusu programmatūru, kā arī pastāvīgi to atjaunināt.

 

“Pretvīrusu programmatūras piegādātāji seko līdzi jaunākajām ļaunprogrammatūras izstrādēm, tādēļ lietotāja ierīcēm tiek nodrošināta nepieciešamā aizsardzība,” turpina U. Mečkauskas, “esiet uzmanīgi un aizsargājiet datoru, izmantojot pretvīrusu programmatūru, lai svētku laikā nesaņemtu nepatīkamus pārsteigumus.”