RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Kā aizsargāties pret vīrusiem

Kā aizsargāties pret vīrusiem
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 13.01.2015. 07:24

Datori ir nepieciešama ikdienas dzīves sastāvdaļa, tādēļ jānodrošina to aizsardzība pret ļaunprogrammatūru un urķu ielaušanos. Saskaņā ar IT drošības speciālistu prognozēm šajā gadā uzbrukumi internetā kļūs biežāki, apdraudot konkrētus atsevišķus mērķus.

 

Vienkārši risinājumi var palīdzēt aizsargāt aparatūru pret bojājumiem, kā arī aizsargāt datus, paroles un personisko informāciju pret zādzībām vai tās zaudēšanu.

 

“Interneta lietotāji var droši pārlūkot tīmekli un vienlaikus nodrošināt datoru aizsardzību pret vīrusiem vai nevēlamu ielaušanos, izmantojot vienkāršus un pieejamus rīkus,” saka Uosis Mečkauskas, VIPRE produktu pārstāvja Baltimax Project vadītājs.

 

Pēc U. Mečkauska domām, ja mēs atstājam savas mājas durvis neaizslēgtas, ikviens var iekļūt mājā. To pašu var attiecināt ne tikai uz datoriem, bet arī uz planšetdatoriem un viedtālruņiem. Ja ierīcēm nav pienācīgas aizsardzības, ikviens var tajās iekļūt.

 

Daži ieteikumi palīdzēs izvairīties no nepatikšanām.

  • Vienmēr turiet ieslēgtu ugunsmūri; tas aizsargā datorus no urķu ielaušanās. Ugunsmūri dažkārt ir jau iepriekš iekļauti operētājsistēmās. Tos var arī iegādāties individuāli no uzticama piegādātāja.

     

  • Instalējiet vai atjauniniet pretvīrusu programmatūru, kas aizsargā datorus pret ļaunprogrammatūru.

     

  • Instalējiet vai atjauniniet pretspiegprogrammatūras tehnoloģiju, kas neļauj citiem novērot jūsu datorā veiktās darbības. Pretspiegprogrammatūru ieteicams iegādāties tikai no uzticamiem avotiem, jo pastāv neīsta programmatūra, kurā var būt spiegprogrammatūra vai cits ļaunprātīgs kods.

     

  • Regulāri atjauniniet sava datora operētājsistēmu un citas programmas, lai nodrošinātu labāko aizsardzību. Šādu programmu izstrādātāji periodiski atjaunina programmatūru, lai panāktu atbilstību tehnoloģiju prasībām vai noslēgtu drošības caurumus. Ņemiet vērā, ka ir iespējams pielāgot datora iestatījumus tā, lai tas automātiski instalētu atjauninājumus.

     

  • Lejupielādējot vai atverot failus, esiet piesardzīgs. Nekad neatveriet nezināmas personas e-pastam pievienotu pielikumu. Turklāt, saņemot zināmas personas pārsūtītu pielikumu, esiet uzmanīgs, jo pārsūtītais fails var būt inficēts.

     

  • Neaizmirstiet izslēgt savu datoru. Tas palīdzēs uzlabot ierīces darbību un neļaus uzbrucējiem tam piekļūt, kā arī novērsīs iespēju jūsu datoru izmantot, lai uzbruktu citiem lietotājiem.