RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Intriģējošās sacensībās noskaidro labākos Latvijas jaunos programmētājus

Intriģējošās sacensībās noskaidro labākos Latvijas jaunos programmētājus
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 12.03.2015. 11:41

 10. martā, Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā un Purvciema vidusskolā norisinājās Valsts izglītības satura centra (VISC) un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) organizētās 28. Latvijas informātikas olimpiādes (LIO) trešais posms. Aizvadot divas ļoti spraigas un azartiskas sacensību dienas, tika noskaidroti Latvijas labākie jaunie programmētāji. 

 

Uzvarētāji tika noskaidroti divās vecuma grupās: starp 8. - 10. un 11. - 12. klašu skolēniem. Abās grupās startēja pa 39 dalībniekiem no visas Latvijas.  Šo programmēšanas olimpiādi, kā arī Latvijas komandas sagatavošanos un dalību Baltijas un Vispasaules programmēšanas olimpiādēs atbalsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) un nozares partneri.

 

Jaunākajā grupā zelta medaļas izcīnīja Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieks Ingus Jānis Pretkalniņš un Aleksandrs Zajakins no Rīgas 89. vidusskolas. Sudraba medaļas ieguva Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolnieks Emīls Čunčulis, Arsēnijs Nitijevskis no Rīgas 96. vidusskolas, Raitis Rūsiņš Kriķis no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas un mājinieks – Rīgas Klasiskās ģimnāzijas pārstāvis Vladimirs Ščigoļevs. Savukārt bronzas medaļas saņēma Saldus 1. vidusskolas skolēns Niks Derums, Maksims Pogumirskis no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolniece Agnese Upīte.

 

Vecākajā grupā ļoti sīvā cīņā pirmo vietu izcīnīja Aleksejs Zajakins no Rīgas 89.vidusskolas, kurš Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieku Alekseju Popovu summā pārspēja tikai par 1,75 punktu. Abi jaunie programmēšanas talanti piecās no sešām disciplīnām sasniedza maksimālo punktu skaitu, un uzvarētāju izšķīra tikai nianses.

 

Sudraba godalgas izcīnīja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieki – Kristaps Čivkulis un Mihails Smoļins, kā arī Pēteris Pakalns no Cēsu Valsts ģimnāzijas. Bronzas medaļas ieguva Rinalds Kuģis no Druvas Vidusskolas, Ivans Gorbunovs no Rīgas 96. vidusskolas, Ritums Cepītis no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas un Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas skolnieks Jānis Ivans Binders.

 

“Pagājušā gada rezultāti gan Baltijas, gan Pasaules mērogā liecina, ka mūsu jauno programmēšanas speciālistu zināšanas un prasmes tiek augsti novērtētas starptautiskā mērogā, turklāt tas sekmē Latvijas informātikas olimpiādes līmeni. Šīs sacensības veicina straujāku izaugsmi arī tiem skolēniem, kuriem Latvijas izlases pārstāvēšana ir tikai priekšā. Augstvērtīgie jauno talantu rezultāti ir apliecinājums Latvijas IKT nozares perspektīvām ilgtspējīgai attīstībai un izaugsmei”, stāsta Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

 

„Īstenojot bezmaksas programmēšanas apmācību projektu Start(IT) vispārizglītojošās skolās Latvijā, esam novērojuši, ka jauniešu interese par informācijas tehnoloģijām (IT) pieaug. Tāpat arī vērojama pozitīva tendence, ka skolotāji, skolēni, viņu vecāki un pašvaldības, informāciju tehnoloģiju nozari sāk uztvert kā šobrīd vadošo un perspektīvāko nozari, kas nodrošinās tajā strādājošos ne tikai ar aizraujošu darbu un konkurētspējīgu atalgojumu, bet arī veicinās tautsaimniecības attīstību. Mums ir patiess prieks un mēs jūtamies gandarīti, ka jaunieši spēj uzrādīt labus rezultātus Latvijas Informātikas olimpiādē. Tas nozīmē, ka esam uz pareizā ceļa un mēs ceram, ka vienaudžu panākumi un līdzcilvēku ticība IT nozarei ar katru gadu palielinās labu informācijas tehnoloģiju speciālistu skaitu Latvijā,” pauž pārliecību Accenture Latvia vadītājs Maksims Jegorovs.

 

Pēteris Krastiņš, Exigen Services Latvia valdes loceklis: “Izjūtu lielu prieku un gandarījumu, ka aizvien vairāk jauniešu ir gatavi eksperimentēt un arī radīt jaunas lietas ar informācijas tehnoloģiju palīdzību. IT jau ir kļuvusi par ikdienu gandrīz katrā nozarē - aizvien vairāk ir vajadzīgi cilvēki, kas saprot programmēšanu un prot ar to darboties. Šīs sacensības pierāda, ka šādi talanti ir un ka mūsu pulks aug. Ļoti ticu, ka jauno programmēšanas entuziastu panākumi iedvesmos arī citus jauniešus un palīdzēs “saslimt” ar nerimstošo vēlmi apgūt šo moderno un perspektīvo programmētāja specialitāti.”

 

„Lepojos, ka Latvijā ir talantīgi jaunieši, kuri jau no 8. klases aizraujas ar programmēšanu un ir pietiekami drosmīgi, lai mērotos savās zināšanās ar vienaudžiem. Šādi talanti ir kritiski vajadzīgi, lai Latvijas ekonomika augtu un attīstītos. Ekonomikas ministrijas prognozes liecina, ka 2020. gadā Latvijā pietrūks līdz pat 20 tūkstoši dabaszinātņu, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) un inženierzinātņu speciālistu. Tādēļ būtiski veicināt skolēnu interesi par matemātikas, informātikas, fizikas un citu eksakto priekšmetu apgūšanu, kas nākotnē jauniešiem nodrošinās radošu, interesantu un labi atalgotu darbu,” uzsver Anita Mertena, Lattelecom Technology valdes priekšsēdētāja.

 

Šīs sacensības ir viens no atlases posmiem, kura ietvaros noskaidros Latvijas izlases sastāvu Baltijas informātikas olimpiādē. Marta beigās Druvas vidusskolā notiks vēl viena kvalifikācijas kārta un tikai pēc tās būs zināms mūsu komandas galīgais sastāvs startam Baltijas informātikas olimpiādē, kas norisināsies no 28. aprīlim līdz 5. maijam Polijas pilsētā Varšavā. Pagājušajā gadā Latviju Baltijas informātikas olimpiādē pārstāvēja 6 programmētāji, visi dalībnieki ieguva godalgas, tostarp arī zelta medaļu.

 

Olimpiādes galvenie partneri ir “Accenture Latvia”, “Exigen Services Latvija”, “Lattelecom”, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA), partneri: “ABC Software”, “Datakom”, bet atbalstītāji - “Progmeistars”, “Tom Sawyer Software“, “SigmaNet” un “Reklāmas un Zīmogu fabrika”.