RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

FOTO:Pirmo reizi pasaulē mākslīgā intelekta radītas receptes iekļautas Latvijas restorāna ēdienkartē

FOTO:Pirmo reizi pasaulē mākslīgā intelekta radītas receptes iekļautas Latvijas restorāna ēdienkartē
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 24.09.2015. 17:10

23.septembra vakarā restorānā “Vairāk Saules” notikušajā pasākumā tika prezentēta Latvijā un arī pasaulē pirmā ēdienkarte ar ēdieniem un dzērieniem, kuri gatavoti pēc mākslīgā intelekta izstrādātām receptēm.

 

Mūsdienās tehnoloģijas turpina iekarot plašākas mūsu dzīves jomas, tostarp ar mākslīgā intelekta palīdzību, izmantojot mākoņdatņošanu, kulināriju, kur ikviens var pagatavot neskaitāmas gardas un oriģinālas maltītes. Tam lieliski kalpo  IBM un Culinary Izglītības institūta kopīgi izstrādātā tehnoloģiju pavārgrāmata “Chef Watson”, kas palīdz ikvienam atklāt un izveidot gardas receptes, izmantojot neparastu ēdienu sastāvdaļu kombinācijas.

 

Restorānā “Vairāk Saules” bija pulcējušies cilvēki, kuri tieši darbojas ar jauno tehnoloģiju pavārgramatu, gan arī tie, kurus interesē, ko gan “mākslīgais intelekts” var radīt tādu īpašu virtuvē.

 

Sabiedrībā labi zināmais pavārs un restorānu tīkla “Vairāk Saules” līdzīpašnieks Endijs Bērziņš norādīja uz savu sākotnējo skepsi attiecībā uz šo inovatīvo ideju, tomēr tas bija tikai sākumā. “Kad mani pirmo reizi uzrunāja IBM, uzreiz teicu nē, tomēr vēlāk satiekoties nodomāju, ka mēs, cilvēki, taču esam stiprāki par datoru! Mani uzrunā viss jaunais, esmu tam atvērts, tādēļ nolēmu, lai notiek un, lūk, ir tapusi jaunā ēdienkarte ar “Chef Watson” radītām receptēm”, atzīst meistarīgais pavārs.

 

Jaunās restorāna rudens ēdienkartes atklāšanas pasākumā notika arī īpaša meistarklase, kurā Endijs apmācīja Leļļu teātra aktrisi un trīs bērnu māmiņu Santu Didžus un jaunā TV kanāla “360” seju un Draugiem.lv runas vīru Jāni Palkavnieku, kā gatavot pelmeņus ar jēra gaļu un garnelēm. Tāpat viesiem bija iespēja baudīt vairākus no kopumā sešiem ēdienkartē iekļautajiem mākslīgā intelekta radītajiem ēdieniem – Cēzara salātus, cūku ribiņas, jau minētos pelmeņus ar jēra gaļu un garnelēm un īpašu desertu – jauno Amsterdamas ābolu pudiņu.

 

Izrādās, ka IBM dators var izstrādāt arī cilvēkiem tīkamus dzērienus. Viesi varēja baudīt gan “Blue Caribbean Hurricane”, gan “Ivorian Bourbon Punch” – vieglus alkoholiskus kokteiļus, kuri rudens drūmajos vakaros sniegs nelielu atelpu no ikdienas darba dunas.

 

Kā atzina IBM Latvija vadītājs Edijs Tanons, “Chieh Watson” radīto recepšu ēdienu iekļaušana restorāna ēdienkartē ir unikāls notikums ne tikai Latvijā, bet arī visas pasaules mērogā. “Savienojot kopā daudz un dažādas garšas, ēdienu ķīmiskās sastāvdaļas no visas zemeslodes pusēm, dators ir izstrādājis vēl nebijušas receptes, kuras atvieglos mūsu ikdienas rūpes par to, ko likt galdā brokastīs, pusdienās vai vakariņās!”, sacīja Tanons.

 

Pavārgrāmata “Chef Watson” ir IBM kognitīvais dators, kas prot analizēt izvēlētā ēdiena informāciju un izprast pagatavojamā ēdiena sastāvdaļu savienojamību. Katra recepte tiek analizēta un novērtēta atbilstoši tās spējai pārsteigt ar jaunām ēdiena garšām, kas patīk cilvēkiem. “Chief Watson” partnerībā ar cilvēku radītās kreativās receptes ir pieejamas gan drukātā veidā grāmatā, gan aplikācijā.