RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

LIKTA prezentē iniciatīvas jauniešu IKT prasmju attīstībai un nodarbinātībai

LIKTA prezentē iniciatīvas jauniešu IKT prasmju attīstībai un nodarbinātībai
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 16.09.2015. 20:39

Šodien, 16. septembrī, Rīgā norisinājās seminārs “IKT prasmju loma jauniešu nodarbinātībai un attīstībai. Eiropas projektu pieredze un labākās prakses”, kurā piedalījās vairāk kā 50 eksperti no Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA), Labklājības ministrijas (LM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA), Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), reģionālajiem mācību centriem un bibliotēkām. 

 

Seminārā dalībnieki uzsvēra digitālo prasmju nozīmi darba tirgū: šobrīd vismaz deviņās no desmit darba vietām nepieciešami darbinieki ar digitālajām prasmēm, tajā pašā laikā “Eurostat” dati liecina, ka 32% nodarbināto Eiropas Savienības (ES) valstīs ir nepietiekamas digitālās prasmes, bet 13% šādu prasmju nav vispār. Tas ietekmē arī uzņēmumus - 40% uzņēmumu atzīst, ka tiem ir grūti vai neiespējami atrast IKT speciālistus, jo viņu sagatavošana nenorit tik strauji, kā to prasa darba tirgus.

 

“Paralēli formālajai izglītības sistēmai arvien lielāku nozīmi visā Eiropā iegūst nevalstisko organizāciju un IKT industrijas piedāvātās inovatīvās, uz jaunākajām tehnoloģijām balstītas, IKT un programmēšanas apmācības. Tās jauniešiem piedāvā gan aizraujošu veidu kā apgūt konkrētās IKT prasmes, gan pirmo darba pieredzi,” stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

 

 Jau šobrīd Latvijā trūkst vismaz 1000 IKT speciālistu, bet Eiropā – 337 tūkstoši profesionāļu. Ekonomikas ministrijas (EM) darba tirgus prognozes liecina, ka, ja netiks realizēti kādi mērķtiecīgi papildu pasākumi, tad līdz 2020.gadam darba tirgū Latvijā trūks vairāk nekā 4200 IKT jomas darbinieku.

 

            Seminārā tika pārrunāta gan izglītības iestāžu, gan pedagogu nozīme digitālo prasmju veicināšanā. Piemēram, ES tikai 37% skolas, kurās mācās 4. klases skolēni, ir pilnībā aprīkotas ar IKT tehnoloģiju risinājumiem, bet 8. un 11. klašu skolēniem - attiecīgi 24% un 50%. Tikai aptuveni ceturtā daļa skolotāju ir pārliecināti par savām digitālajām prasmēm, spējot brīvi pielietot tehnoloģiju sniegtās iespējas mācību procesā.

 

            Lai mazinātu digitālo prasmju plaisu Latvijā, LIKTA rīko regulāras aktivitātes, piemēram, atbalstot Latvijas Informātikas olimpiādes (LIO) norisi, sniedzot atbalstu skolotājiem jaunā mācību standarta (Datorika) ieviešanā un organizējot skolēniem IKT karjeras dienas. Tāpat, pateicoties LIKTA īstenotiem ES finansētiem projektiem, ir pieejama tādu neformālu IKT apmācības moduļu un pieeju izstrāde kā “Trans E-Scouts”, “Generation 0101”, “FIT4Jobs” un “Coding for My Future”.

 

Šodienas semināra mērķis bija iepazīstināt ar projekta „Trans e-Scouts” („Empowering eFacilitators for intergenerational dialogue – Trans e-Scouts”) starppaaudžu apmācību metodoloģiju, apmācību pieredzi un pastāstīt par ieguvumu senioriem un jauniešiem.

 

Projekta “Trans e-Scouts” mērķauditorija ir e-prasmju veicinātāji (skolotāji), jaunieši un seniori, savukārt galvenais uzdevums ir veicināt jauniešu un senioru sociālo un digitālo iekļaušanu, radīt kopības sajūtu, paaudžu savstarpējo dialogu un sapratni. Projekta ietvaros izveidota mācību metodoloģija – aplis - kur jaunieši senioriem māca izmantot informācijas tehnoloģijas, savukārt seniori dalās ar jauniešiem savā pieredzē, kā risināt dažādas pieaugušo dzīves problēmas, piemēram, sekmīgāku iekļaušanos darba tirgū. Plašāku informāciju par semināru un tā materiāliem var meklēt ŠEIT.

 

 “Trans e-Scouts”  projektu līdzfinansē Eiropas Komisijas (EK) mūžizglītības programma (Lifelong Learning Programme).