RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

LIKTA konference: Jāattīsta datos balstīta sabiedrība un valsts

LIKTA konference: Jāattīsta datos balstīta sabiedrība un valsts
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 03.12.2016. 18:38

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) 18. gadskārtējas konferences, kas notika š.g. 1.decembrī, galvenā tēma – Latvijas iespējas un izaicinājumi digitālajā laikmetā un tā tika organizēta sadarbībā ar galveno partneri "Latvijas Mobilais Telefons". Konferencē izskanēja vairākas būtiskas tēzes par to, ka pievienoto vērtību Latvijas ekonomikai radīs tieši inovācijas, nevis lētais darbaspēks, kā arī tika uzsvērts – dienas kārtībā ir 5G – piektās paaudzes tehnoloģiju attīstība un tīklošanās – saikne un sadarbība starp nozares un dažādu zinātnes jomu speciālistiem, lai veidotu jaunas inovācijas. Konferencē vairākkārt tika uzsvērta arī izglītības nozīme digitālajā laikmetā, un tās dalībnieki vienojās par ciešāku sadarbību, lai veicinātu Latvijas kā viedvalsts attīstību. Konferences laikā tika parakstīts memorands par sadarbību Latvijas digitālās transformācijas procesā un datos balstītas sabiedrības un valsts attīstībā.

 

Konferenci ar svinīgo uzrunu atklāja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš uzsvēra: „Mēs patiešām dzīvojam digitālā laikmetā, kurā sastopamies ar dažādiem izaicinājumiem, viens no tiem – izglītība. Lai sagatavotu mūsdienu biznesa videi atbilstošus, konkurētspējīgus jauniešus, jāveic būtiskas pārmaiņas izglītībā, un pirmie soļi šajā virzienā jau ir sperti. Moderno tehnoloģiju laikmetā ir jāveicina arī digitālo prasmju pieejamība, ne tikai skolās, bet arī tālākizglītības aspektos. Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas ir viedā nozare, kas kalpos par pamatu nākotnes viedajai valstij. Informācijas tehnoloģijas mūsu dzīvē iegūst aizvien lielāku nozīmi – ir skaidrs, ka nākotnē tikai pieaugs pieprasījums pēc digitālajiem pakalpojumiem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē kopumā.”

 

LIKTA prezidente Signe Bāliņa konferences plenārajā sesijā uzsvēra: “IKT nozarē aug uzņēmumu skaits, vairāk nekā 600 jauni uzņēmumi, attiecīgi aug arī nodarbināto skaits un IKT sektora ieguldījums iekšzemes kopproduktā. Arī eksporta rādītāju pieaugums apstiprina to, ka esam konkurētspējīgi. IKT nozare ir viena no Latvijas viedās specializācijas jomām, , un tieši ar inovācijām var radīt pievienoto vērtību valsts attīstībai kopumā, nevis ar lēto darbaspēku. Latvijas izaicinājumi digitālajā laikmetā ir arī mūsu iespējas. Ar attīstītu digitālo ekonomika, augstu uzticamības līmeni digitālajiem pakalpojumiem, efektīvu e-pārvaldi, augsta līmeņa izglītību un speciālistu prasmēm mēs varam realizēt dažādas digitālās ekonomikas iniciatīvas, piemēram, ieviest e-rēķinus, palielināt e-komercijas īpatsvaru.” S.Bāliņas kundze atzīmēja arī speciālistu trūkumu nozarē, izsakot cerību, ka bērni aizvien vairāk apzināsies datorikas, matemātikas un citu eksakto mācību priekšmetu apguves nozīmi jau sākumskolā, lai nākotnē varētu izvēlēties studēt un strādāt augsti pieprasītajās IKT speciālitātēs.

 

LMT prezidents Juris Binde uzsvēra: “Latvijai ir visas priekšrocības kļūt par viedvalsti. Starptautiskie pētījumi un statistika apliecina, ka tehnoloģiju infrastruktūra pie mums ir viena no labākajām visā pasaulē. Atliek tikai viedi to izmantot. Lai to izdarītu, digitālās prasmes jāapgūst ne tikai skolēniem un studentiem, bet arī pieaugušajiem, turklāt jebkurā nozarē un profesijā. Jau Darvins ir teicis, ka uzvarēs tie, kuri ir visatvērtākie pārmaiņām. Pie mūsdienu attīstības tempiem būtiska ir arī sadarbības veicināšana. Konkurences cīņā vairs neuzvar tas, kurš ilgāk noslēpj savu ideju, bet tas, kurš ātrāk to izstāsta, lai varētu visātrāk pielāgot un realizēt to.”

 

Digitālā transformācija sola plašas iespējas uzņēmējiem, publiskajam sektoram un iedzīvotājiem. Patiesa transformācija prasa daudzu cilvēku iesaisti un sadarbību,” savā runā konferences plenārajā sesijā uzsvēra Microsoft prezidents Centrālajā un Austrumeiropā Dons Grānthems. Uzrunājot lēmumu pieņēmējus un IT vadītājus, Grānthems uzsvēra, ka organizācijām būs nepieciešami spēcīgi tehnoloģiju līderi –pārmaiņu nesēji –, kuri ir pilnvaroti piedalīties lēmumu pieņemšanā, lai veicinātu inovāciju attīstību un gūtu panākumus mūsdienu digitālajā ekonomikā.

 

RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne konferences paneļdiskusijā uzsvēra, ka: „Jāraugās e-pārvaldes modernizācijas un e-pakalpojumu izplatības virzienā, atceroties, ka mēs varam piedāvāt risinājumus, kas ir konkurētspējīgi, ar pievienoto vērtību, un veidojot tos, raudzīties nākotnē. Patiesi veiksmīgam e-pakalpojumam mūsdienās ir jābūt radītam ne vien priekš iedzīvotājiem, bet kopā ar iedzīvotājiem, tā panākot to, ka arī iedzīvotājiem ir skaidrs digitālās sabiedrības ceļš.

 

“Ir gandarījums, ka konferencē visi runātāji kā nemaināmu valsts attīstības kursu iezīmēja līdzsvarotu IKT nozares attīstību kopsolī ar citām tautsaimniecības jomām, kas bez IKT kā balsta un dzinuļa iztikt nevarēs. Tas, kontekstā ar lēmumiem par virtuālās identitātes jautājumiem, ko pēdējo mēnešu laikā pieņēmusi valdība, palīdzēs iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pārvaldes iestādēm labāk orientēties digitālajā pasaulē un tās mijiedarbības nosacījumos," uzsvēra Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

 

Konferences ietvaros Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) parakstīja sadarbības memorandu, vienojoties par kopīgiem mērķiem un sadarbību Latvijas digitālās transformācijas procesā un datos balstītas sabiedrības un valsts attīstībā, lai Latvija panāktu ekonomikas izrāvienu un nostiprinātu valsts konkurētspēju starptautiski. Sadarbības memorands paredz, ka datos balstītas sabiedrības un valsts attīstība tiks veidota uz trīs pīlāriem:

 

1. Datu demokratizācija (datu pieejamības un izmantošanas veicināšana);

2. Datos balstīta sabiedrības iesaiste publiskās pārvaldības procesos;

3. Datos un tehnoloģijās balstītu inovāciju attīstība un to komercializācija.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards atzina: “Šodien parakstītais sadarbības memorands ir apliecinājums, ka virzāmies uz mērķi – dzīvot laikmetā, kurā ikviens var izmantot visas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas sniegtās priekšrocības. Valsts un privātais sektors ir paudis apņemšanos strādāt vienotā komandā, lai sasniegtu šo mērķi. Esmu pārliecināts, ka tikai sadarbojoties mēs varam stiprināt Latvijas IKT kompetences un būt līderi šajā jomā.”

 

LIKTA konferences galvenais partneris ir SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, partneri – VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, SIA “Microsoft Latvia”, AS “RIX Technologies”. Informatīvie partneri: izdevniecība “Dienas Bizness”, ziņu aģentūra LETA, Latvijas Darba devēju konfederācija  un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.