RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Uzņēmēji seminārā tiek iepazīstināti ar PaaSport platformu

Uzņēmēji seminārā tiek iepazīstināti ar PaaSport platformu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 19.11.2016. 11:46

Rīgā, Eiropas Savienības mājā norisinājās izglītojošs bezmaksas seminārs uzņēmējiem, kur sīkāk tika aplūkotas lietojumprogrammu izvietošanas un migrēšanas iespējas PaaS vidē, kas pieejama PaaSport projektā izstrādātās platformas ietvaros. 

 

Seminārs tika organizēts divās daļās – teorētiskā un praktiskā daļa. Teorētiskajā daļā Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) eksperts Andris Rudzītis klātesošos iepazīstināja ar PaaSport platformu un tās konceptu. Savukārt tehnoloģiju eksperts Reinis Zitmanis runāja par mākoņdatošanas tendencēm Latvijā un pasaulē. 

 

Eiropas Savienības FP7 projekta PaaSport ietvaros izstrādātā platforma risina datu un lietojumprogrammu pārnesamības jautājumus PaaS vidē, piedāvājot elastīgu un efektīvu pieeju. Tā ļauj lietotājam būt neatkarīgam no viena konkrēta pakalpojumu sniedzēja un pārslēgties starp dažādiem PaaS pakalpojumu sniedzējiem. Praktiskajā daļā semināra dalībniekiem tika demonstrēts praktiskais darbs PaaS vidē, skaidrojot jautājumus un aprakstot potenciālos ieguvumus, ko sniedz šī platforma.

 

Viens no PaaSport projekta galvenajiem mērķiem ir izveidot PaaS marketplace, kas darbosies kā starpniecības platforma starp PaaS piedāvājumiem un PaaS lietotājiem. Tā ļaus PaaS pakalpojumu sniedzējiem piedāvāt savus mākoņdatošanas piedāvājumus un tajā pašā laikā programmizstrādes uzņēmumiem ļaus savus lietojumus izvietot un migrēt izvēloties tos PaaS piedāvājumus, kas tiem visvairāk atbilstoši – samazinot izmaksas un piedāvājot elastību, kura nav pieejama citās platformās, kā arī novēršot tā saukto piegādātāju lock-in problēmu. 

 

Būtiski, ka vienotajā PaaSport marketplace nepastāv semantiskās barjeras starp pakalpojumu sniedzējiem, tāpēc lietotājs jebkurā brīdī var ērti mainīt platformā esošos pakalpojumu sniedzējus. Tāpat vienotajā PaaSport marketplace visiem Eiropas mākoņdatošanas komersantiem ir iespēja prezentēt savus risinājumus. Šobrīd gan reģistrēšanās, gan PaaSport platformas Beta versija pieejama http://demo.paasport-project.eu/.

 

Pazīstamākie PaaS piedāvājumi, kas šobrīd ir iekļauti PaaSport marketplace, ir Amazon, Heroku, cloudControl, Pivotal Cloud Foundry, Red Hat OpenShift un IBM Bluemix.

 

PaaSport projekts ticis realizēts FP7 programmas ietvaros (projekta numurs 605193). PaaSport marketplace plānots vēl 2017.gada laikā uzturēt un uzlabot, ņemot vērā problēmjautājumus un kļūdas, kas radīsies demo versijas lietošanas laikā.

 

Plašāka informācija par projektu atrodama:

http://paasport-project.eu/

http://enterprise.paasport-project.eu/