RezervesDALAS24.lv

Tehnoloģijas

Latvijā par 23% pieaudzis IKT nozares pakalpojums eksports

Latvijā par 23% pieaudzis IKT nozares pakalpojums eksports
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 08.03.2018. 17:40

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nozares pakalpojumu eksports pagājušā gada ceturtajā ceturksnī attiecībā pret to pašu laika periodu pērn pieaudzis par 23%, sasniedzot 183 miljonus eiro, liecina Latvijas Bankas dati. Ja salīdzina 2017. gadu ar 2016. gadu, tad industrijas pakalpojumu eksports pieaudzis par 16%.

 

Ja salīdzina pērnā gada katru ceturksni ar 2016. gada ceturkšņiem, tad katrs ir uzrādījis pieaugumu, kas norāda uz IKT nozares un Latvijas uzņēmumu milzīgo eksportspēju. Lai veiksmīgi darbotos ārvalstu tirgū un konkurētu ar globāla mēroga uzņēmumiem, nepieciešams radīt risinājumus ar augstu pievienoto vērtību, ko mūsu nozares pārstāvji veiksmīgi dara, to uzsver Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa.

 

Nozares rādītāji pēdējo gadu laikā būtiski auguši. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka nodarbināto skaits pēdējos gados pieaudzis, 2016. gadā nodarbinot 31,3 tūkstošus darbinieku, bet uzņēmumu skaits sasniedzis aptuveni 6,5 tūkstošus. Būtiski ir tas, ka IKT sektora pievienotās vērtības īpatsvars (IKP) pastāvīgi pieaudzis, sasniedzot 4,7%.

 

“Datu nozīme digitālās transformācijas laikmetā tikai pieaugs – ne velti datus mūsdienās dēvē par “jauno naftu”. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka IKT nozare nav kā konkurents citām nozarēm, bet gan labs palīgs savas uzņēmējdarbības attīstīšanā. Mums ir attīstīta IKT infrastruktūra, taču pietrūkst speciālistu. Tā ir svarīgs jautājums, pie kura nozare sadarbībā ar atbildīgajām valsts iestādēm mērķtiecīgi strādā,” komentēja Bāliņa.