RezervesDALAS24.lv

Tūrisms / Viesnīcas / Tūrisms / Viesnīcas

Ar katru ceturto iedzīvotāju ārzemju ceļojumu laikā ir noticis negadījums

Ar katru ceturto iedzīvotāju ārzemju ceļojumu laikā ir noticis negadījums
Foto: mscyprus.moorestephens.com (fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme)
KRUSTTEVS.COM · 10.01.2013. 09:43

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO veikto aptauju, vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju šoziem plāno doties ceļojumā. Lielākā daļa jeb 20% no aptaujātajiem dod priekšroku slēpošanai kalnu kūrortos, savukārt atpūsties siltajās zemēs plāno tikai 8% aptaujāto. 

 

 

ERGO veiktā aptauja atklāj arī to, ka ar katru ceturto iedzīvotāju ārzemju ceļojumu laikā vismaz reizi ir noticis negadījums. Kā visbiežākos negadījumus, kas atgadījušies ceļojumu laikā, respondenti min veselības stāvokļa pasliktināšanos un bagāžas aizkavēšanos.

 

ERGO dati liecina, ka 2011.gadā ir saņemts 301 atlīdzību pieteikums par medicīniskiem izdevumiem, kas radušies ceļojumu laikā ārzemēs. Savukārt 2012.gadā ir pieaudzis saņemto atlīdzību skaits par gandrīz 10% un saņemti 329 atlīdzību pieteikumi.

 

Ceļojumos visbiežāk gūtas akūtas infekcijas un traumas

 

ERGO atlīdzību speciālistu novērojumi liecina, ka ceļojumu laikā iedzīvotāji visbiežāk guvuši akūtas infekcijas, sasitumus, sastiepumus, lūzumus, grieztas brūces, kā arī notikuši dažādu hronisku saslimšanu saasinājumi.

 

Ivars Vismanis, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors: „Dodoties ceļojumos, iepriekš nav iespējams paredzēt visus apstākļus, kas var rasties ceļojuma laikā. Turklāt bieži vien tiem iestājoties, jārēķinās ar neparedzētiem papildus izdevumiem, ko vajadzēs segt no personīgajiem līdzekļiem, ja nav ceļojumu apdrošināšana. Tas attiecināms arī uz medicīniskajiem izdevumiem par dažādām traumām un saslimšanām, kā arī nozaudētu bagāžu vai personu apliecinošiem dokumentiem, kā arī atceltiem vai nokavētiem avioreisiem.

 

ERGO dati liecina, ka tieši ar slēpošanu saistītos negadījumos ārzemēs izmaksātā atlīdzības par medicīniskiem izdevumiem ir pat par 70% lielāki nekā ceļojumos citās sezonās, kuros veiktas cita veida aktivitātes. To var skaidrot gan ar gūto traumu smagumu, augstajām medicīnisko pakalpojumu cenām veselības aprūpes iestādēs, kas atrodas slēpošanas kūrortu tuvumā, kā arī ar nepieciešamību piesaistīt speciālu medicīnisko transportu, piemēram, helikopteru, ja cietušais jātransportē no kalna.”

 

ERGO apkopotie dati liecina, ka vidējā atlīdzību summa par medicīniskajiem izdevumiem ārvalstīs ir 306 lati, savukārt vidējā izmaksātā atlīdzība par negadījumu ceļojumu laikā kopumā (piemēram, par nozaudētu bagāžu, nokavētu avioreisu u.tml.) ir 279 lati.

 

Dodoties ceļojumos, iedzīvotāji bieži vien paļaujas uz pārliecību „ar mani jau nekas notiks” un daļa sabiedrības aizvien neizprot apdrošināšanas nozīmi un risku, kādam sevi pakļauj, ceļojot bez apdrošināšanas. Par to liecina arī ERGO pērn jūnijā veiktās aptaujas dati, kas norāda, ka ¼ iedzīvotāju dodas ceļojumos bez apdrošināšanas.