RezervesDALAS24.lv

Tūrisms / Viesnīcas / Tūrisms / Viesnīcas

Aptauja: vairāk kā puse ieceļojošo tūristu nezināja, ka Latvija ir ES prezidējošā valsts

Aptauja: vairāk kā puse ieceļojošo tūristu nezināja, ka Latvija ir ES prezidējošā valsts
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 20.08.2015. 17:22

Šī gada pirmā puse bija piesātināta ar dažādiem Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros rīkotiem pasākumiem. Lai gan jaunākie apkopotie statistikas dati rāda, ka šī gada pirmajā ceturksnī viesnīcas apkalpojušas 360,5 tūkst. ārvalstu viesu, viesnīcas “Royal Square Hotel & Suites” veiktā aptauja liecina, ka lielākā daļa jeb 55% ieceļotāju nav bijuši informēti par Latviju kā prezidējošo valsti un ar to saistītajiem pasākumiem.

 

2015. gada 1. ceturksnī viesnīcās un citās tūristu mītnēs apkalpoti 360,5 tūkst. viesu, kas ir par 3,4% vairāk nekā 2014. gada 1. ceturksnī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. “Notikumam, ka Latvija bija prezidējošā valsts ES Padomē, vajadzēja piesaistīt papildu tūristu plūsmu. No vienas puses, CSP dati uzrāda ieceļojošā tūrisma izaugsmi, bet, no otras puses, nav faktu, ka tas būtu saistīts tieši ar prezidentūru. Tāpēc mums kā tūristu izmitinātājiem šķita interesanti noskaidrot, vai ārvalstnieki ir pamanījuši, ka valsts, uz kuru viņi ir atbraukuši, ir prezidējošā valsts,” saka viesnīcas “Royal Square Hotel & Suites” pārstāvis Gulams Gulami.

 

Viesnīcas veiktajā aptaujā vairāk kā puse viesu (60%) Latvijā viesojās pirmo reizi, savukārt 40% ieceļotāju šī bija atkārtota vizīte. Ievērojama daļa aptaujāto ārvalstu viesu jeb 55% apgalvoja, ka nav zinājuši par Latvijas prezidentūru un ar to saistītajiem pasākumiem. Lai gan ne būtiski mazāka daļa (45%) aptaujas dalībnieku bijuši informēti par Latvijas prezidentūru, vairāk kā puse no tiem (65%) atzīst, ka līdz ar prezidentūras norisi Latvijā, nemaz nav gaidījuši plašāku izklaižu un pasākumu klāstu.

 

“Fakts, ka tik liela daļa tūristu nav bijuši informēti par Latvijas prezidentūru un ar to saistītajiem pasākumiem liecina, ka neesam pietiekoši efektīvi izmantojuši šo iespēju. Arī tūrisma ieguvums nav tik optimistisks, kā sākotnēji tika lēsts. Tūristu neziņa liek domāt, ka prezidentūras nozīme un Latvijas ieguldījums palicis vien šaurā ar prezidentūru saistītu cilvēku lokā,” vērtē viesnīcas “Royal Square Hotel & Suites” pārstāvis Gulams Gulami.

 

Tikai 10% aptaujāto bija apmeklējuši kādu ar ES saistītu pasākumu Latvijā, savukārt 65% ārzemnieku atzina, ka šādus pasākumus nav apmeklējuši, jo par tiem neesot intereses. 25% viesu gan pieļauj, ka iespējams apmeklējuši kādu prezidentūras ietvaros rīkotu notikumu, taču nav droši, ka tie rīkoti prezidentūras ietvaros.

 

Kopumā ārzemju viesi ar vizīti Latvijā ir apmierināti, 95% respondentu Latvijā jūtas droši un Latvijas iedzīvotājus vērtā kā atsaucīgus un izpalīdzīgus. Visbiežāk respondenti Rīgā viesojušies ar mērķi atpūsties (55%), bet turpat 45% ieradušies biznesa braucienā. 75% aptaujāto viesu aizbraucot apstiprina, ka Latvijā atgriezīsies, 20% vēl šaubās, bet tikai 5% neplāno atkārtoti apmeklēt mūsu valsti.

 

Aptauju no 1.jūnija līdz 30.jūnijam veica viesnīca “Royal Square Hotel & Suites”. Aptaujā piedalījās 462 respondenti no Norvēģijas, Vācijas, Francijas, Somijas, Austrālijas, Šveices, Beļģijas, Īrijas, Zviedrijas, Krievijas un Ukrainas.