RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Re, kā!

Piecas idejas kā nosvinēt Ģimenes dienu brīvā dabā

Piecas idejas kā nosvinēt Ģimenes dienu brīvā dabā
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 15.05.2015. 17:35

15. maijā visā pasaulē atzīmē Starptautisko Ģimenes dienu, kurā tiek godinātas ģimenes tradīcijas un kopābūšana. Ar pārliecību, ka izbrauciens pie dabas ir viens no labākajiem veidiem, kā pavadīt laiku kopā ar ģimeni, AS Latvijas valsts meži eksperts Kristaps Didže ir izraudzījies un iesaka piecas lieliskas vietas, kur nosvinēt Ģimenes dienu.

 

Tērvetes dabas parks - plašākā pasaku pasaule Ziemeļeiropā
Par ģimenei draudzīgāko atpūtas vietu Latvijā atzītais Tērvetes dabas parks aicina ciemos kā mazus, tā lielus viesus, kas gatavi pavadīt laiku svaigā gaisā un izzināt dabas bagātības. Taku kopējais garums ir 45 kilometri, un ceļā sastopamas vairāk nekā 100 koka skulptūras un koka veidojumi. Parks apmeklētājiem piedāvā iejusties kādā no Annas Brigaderes lugu tēliem, satiekot labi zināmos varoņus – Sprīdīti un Lutausi, vai lasot dabas grāmatu kopā ar Meža māti. Iršu dārzā miera mīļotāji varēs klausīties Tērvetes upītes čalās un vērot skudru ceļus, turpretī aktīvākos priecēs jaunatklātās “Laimīgās zemes Gaisa takas”, kas darinātas no virvju un koka konstrukcijām un atrodas astoņus līdz desmit metrus virs zemes. Atrakcija īpaši aizraus pusaudžus, taču adrenalīnu gūs arī viņu vecāki. Pašiem mazākajiem atpūtniekiem patiks Atrakciju laukums, kur pazaudēties un atrasties labirintā vai doties izjādē. Bērni būs sajūsmā par iespēju Rūķu sētā iepazīt aitiņas un viņu mazuļus.

 

Brīnumainu nostāstu apvītais Pokaiņu mežs

Viens no savdabīgākajiem tūrisma objektiem Latvijā neliks vilties ne gleznainu ainavu cienītājiem, ne tiem, kas tiecas uzzināt vairāk par retajiem meža augiem vai nobaudīt dabas veltes un svētavota ūdeni. Ģimenes varēs baudīt klusu pastaigu, ceļā apskatot visu formu un izmēru Pokaiņu akmeņu krāvumus. Pēcāk iespējams pašiem uz ugunskura pagatavot maltīti, ar ko pacienāt arī tuvējā dīķa iemītniekus. Galvenais, neaizmirst ērtus apavus un turēt acis vaļā – neparastas dabas parādības un enerģijas strāvojumus Pokaiņos novērojis ne viens vien atpūtnieks.

 

Vēstures mīļotājiem

Tiem, kuri vēlas tuvāk izpētīt Latvijas vēsturiskos dārgumus, interesēs Vijciema čiekurkalte – Latvijā vecākā čiekuru kalte, kura joprojām pilda savas funkcijas, izmantojot oriģinālās, vairāk nekā 100 gadu vecās iekārtas. Otras tādas nav nekur Eiropā. Pie viena vērts apskatīt arī Vijciema medību pili, mežniecību un Strenču kokaudzētavu. Turpat iespējams doties Mammadaba dēkā, iemēģinot spēkus orientēšanās sportā un uzzinot interesantus faktus par mežu.

Turpretī Jaunmoku pilī interesenti varēs iepazīties ar meža muzeja krājumiem, mākslas un kultūrvēstures izstādēm, kā arī pārnakšņot pils viesnīcā, ja ieplānots garāks ceļojums. Katrs ģimenes loceklis atradīs sev piemērotu izglītojošo programmu un aicināts iesaistīties, piemēram, papīra gatavošanā no piepes, zāļu tēju degustācijā vai vakara ekskursijā pa seno parku.

 

Purvi – Latvijas zelts

Pavasaris ir lielisks laiks, kad ģimenes lokā doties pārgājienā pa purvu, klausīties putnu čalās un iepazīt pavisam jaunu augu un dzīvnieku pasauli. Lielākajos izbūvētas ērtas dēļu laipas, tāpēc tos varēs izstaigāt, nesaslapinot kājas. Vasenieku purvā būs interesanti salīdzināt purva degradēto daļu ar dzīvības pilno, dabisko daļu, turpretī pēc Tīrumnieku purva apskates varēs vērot dabas skaistumu no ezera krastā iekārtotā skatu laukuma. Ja ģimene gatava ilgākam gājienam, noteikti vērts doties uz Dunikas purvu. Pastaigu taka stiepjas 6 kilometru garumā, ieņemot Eiropā garākās purva laipu takas statusu. Tur sastopama arī vienīgā skābaržu tīraudze Latvijā, kas ikvienu pārsteigs ar iespaidīgo, pirmatnējo izskatu.

 

Riteņbraucieni novados

Ģimenes, kas dod priekšroku unikālu aktīvās atpūtas braucienu plānošanai pašu spēkiem, iecienījušas Mammadaba velomaršrutus, piemēram, Daugavas lokos un Baltajā kāpā. Maršrutos novietotās norādes un kartes palīdzēs izvēlēties piemērotu ceļu kā sportistam, tā svētdienas riteņbraucējam. Dažos no LVM apsaimniekotajiem objektiem pieejama arī velonoma, kur, ja tas nepieciešams, ikviens varēs atrast sev piemērotu braucamo.

 

Vairāk informācijas par šīm un citām atpūtas iespējām atradīsiet Mammadaba mājaslapā www.mammadaba.lv.