RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

“Coca-Cola HBC Latvia” aicina: rūpēsimies par ūdenstilpnēm!

 “Coca-Cola HBC Latvia” aicina: rūpēsimies par ūdenstilpnēm!
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 30.06.2015. 13:38

Iestājoties vasarai un ūdens temperatūrai paaugstinoties, atpūta ezera, upes vai jūras krastā kļūst arvien aktuālāka un vilinošāka. Kā liecina “Coca-Cola HBC Latvia” veiktais pētījums, divas trešdaļas aptaujāto vasaras laikā atpūšas pie ūdeņiem. Pie tam gada siltākajos mēnešos atpūtnieku skaits publiskās peldvietās vairākkārtīgi palielinās, tādēļ jautājums par atpūtas vietu drošību un sakoptību kļūst ļoti aktuāls un svarīgs. Astoņi no desmit aptaujātajiem jeb 85% atzina, ka, izvēloties atpūtas vietu brīvā dabā, viņiem ir svarīgi, lai tā būtu droša un tajā nebūtu sastopami bīstami priekšmeti un objekti. 

 

“Ļoti bieži cilvēki atstāj savus atkritumus nenovāktus, jo nav piemērotu vietu, kur tos izmest. Tāpēc ūdenstilpju tīrību ievērojami palielinātu atkritumu konteineru izvietošana. Protams, vienā dienā nav iespējams novērst mēslošanu pie ūdenstilpēm, bet izglītojot un katram pašam rūpējoties par savu vidi, šo ieradumu būtu iespējams ievērojami samazināt,” stāsta “Coca-Cola HBC Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Dricka.

 

Lielākā daļa respondentu (65%) uzskata, ka mēslošanu pie ūdenstilpēm ir iespējams novērst ar sodu palīdzību. Kamēr katrs trešais uzskata, ka laba motivācija, kā saglabāt atpūtas vietu tīru, būtu aizlieguma zīmes vai aizrādīšana, kā arī kampaņa sociālajos tīklos. Pie tam, tikai 15% respondentu uzskata, ka mēslošanu novērst vispār nav iespējams, kas liecina par to, ka šī problēma ir risināma.

 

“Viens no “Coca-Cola HBC Latvia” mērķiem ir tīras un sakoptas saldūdens tilpes Latvijā. Sadarbībā ar Pasaules Dabas Fondu pērn Valmierā rīkojām talku – sakopām un labiekārtojām Jāņa Daliņa pludmali, kas ir arī oficiāla laivotāju pieturvieta. Šogad viesojāmies Engures pusē, kur labiekārtojām Engures ezera Ornitoloģisko pētījumu centra apkārtni, kā arī vācām atkritumus jūras krastā un uz Orhideju takas. Talkā piedalījās vairāk nekā 80 dalībnieki. Tā ir lieliska tradīcija, ko noteikti turpināsim. Mēs uzskatām, ka katrs pats esam atbildīgi par vidi, kurā dzīvojam un atpūšamies,” uzsver Dace Dricka.

 

Lai atpūta pie ūdeņiem būtu patīkama, jārūpējas ne tikai par savu vidi, bet arī par sevi. Pirms iekārtoties peldvietā, jāpārliecinās, vai tajā nav bīstamu atkritumu. Savukārt ūdenī labāk iebrist pakāpeniski nevis skriešus, pārliecinoties, vai nav bīstamu akmeņu vai kādu neredzamu zemūdens šķēršļu.

 

Latvijā ir 55 oficiālas peldvietas, ar tām iespējams iepazīties Veselības inspekcijas mājaslapā, taču vēl vairāk ir piemājas dīķu un citu ūdenstilpņu, kas oficiālajā statistikā netiek iekļautas. Arī tām būtu nepieciešams pievērst īpašu uzmanību.

 

Aptauju interneta vidē veica “Coca-Cola HBC Latvia”, tajā piedalījās 1025 respondenti.